Βενιζέλος: Η Ελλάδα δε χρειάζεται προληπτική στήριξη εντός ή εκτός Ευρώπης

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 ψήφους υπέρ, 131 κατά, και δύο «παρών», χωρίς να υπάρχουν «διαρροές» από τα στρατόπεδα της συμπολίτευσης. Υπέρ της κυβέρνησης δεν τάχθηκε κανένας ανεξάρτητος, ενώ δύο ψήφισαν «παρών».

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική στήριξη εντός ή εκτός ευρωζώνης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ουσιαστικά απορρίπτοντας τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «προληπτικό πρόγραμμα» στήριξης της χώρας μας.

Προσέθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η «ολοκλήρωση της σχέσης» με το ΔΝΤ, με προϋπόθεση όμως πως θα υπάρχει μια σχετική συμφωνία με την Ευρώπη και η διασφάλιση επιτοκίων δανεισμού από τις αγορές που θα είναι καλύτερα από τα επιτόκια που προσφέρει το Ταμείο.

Τόνισε πως η Αθήνα επιδιώκει την επικύρωση της συμφωνίας με την τρόικα στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πως η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, αλλά αντίθετα θα περιέχει τις φοροαπαλλαγές για τις οποίες είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε την ψήφο εμπιστοσύνης από την προεδρική εκλογή, καθώς η πρώτη «δεν είναι προκαταβολή ψήφου» για τη δεύτερη.

Προσέθεσε ότι «το Φεβρουάριο η Βουλή πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, με απόλυτη διαφάνεια, με ονομαστική φανερή πλειοψηφία, ώστε κάθε βουλευτής να κριθεί από τους πολίτες».Αναγνώρισε ότι «υπάρχει και το σενάριο καταφυγής σε πρόωρες εκλογές» προειδοποιώντας όμως ότι κάτι τέτοιο «δε θα αποτελέσει νίκη για όσους ανακόπτουν την πορεία της χώρας».

Η καρδιά της μεταπολιτευτικής δημαγωγικής αθλιότητας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, για πολιτική διπροσωπία, τονίζοντας πως «η αντιμνημονιακή αντιπολίτευση από τη μια θέλει να κινηθεί μονομερώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και από την άλλη προβαίνει σε μία ταπεινωτική επιχείρηση προσέγγισης του κατεστημένου από τον Πάπα μέχρι τον Άσμουσεν», κλείνοντας το μάτι στα συμφέροντα.

«Αυτή είναι η καρδιά της μεταπολιτευτικής, δημαγωγικής αθλιότητας», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «προσπάθειες και κόποι πέντε ετών, μπορούν άνετα να καταστραφούν σε πέντε μέρες».

Κλείνοντας, παρουσίασε επιγραμματικά το σχέδιο επτά σημείων της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από το μνημόνια, στο οποίο μεταξύ άλλων συμπεριέλαβε την συμφωνία με το Eurogroup, την ολοκλήρωση του στρες τεστ των τραπεζών και ένα «εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ