Κλείσιμο

«Όχι» Στουρνάρα στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σαφές «όχι» στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από σύσκεψη με τους υπουργούς Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη στο ΥΠΟΙΚ.

Χαρακτήρισε την εφαρμογή της εξίσωσης του ΕΦΚ πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης επιτυχή, επικαλούμενος πληθώρα αριθμών, και τόνισε πως τυχόν μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα άνοιγε το παράθυρο στο λαθρεμπόριο.

Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα επιβεβαίωσαν προγενέστερες δηλώσεις ανώτατου κυβερνητικού στελέχους στον ΣΚΑΪ, το οποίο αποσαφήνισε πως δεν είναι δυνατή η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς η Αθήνα δεν μπορεί να ανοίξει νέο διαπραγματευτικό «μέτωπο» ενόψει της επιστροφής της τρόικα στις αρχές Ιανουαρίου.

Παρά ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση στο ευρύ κοινό να επωφεληθεί της δυνατότητας εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης.

Σημείωσε πως υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς έως τώρα έχουν δοθεί μόλις περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι δωρεάν ρεύμα θα παρέχεται ακόμη και κάτω από το όριο συναγερμού για αιθαλομίχλη, δηλαδή τα 150 μικρογραμμάρια, σε μία προσπάθεια πρόληψης της δημιουργίας του φαινομένου.

Την ευθύνη για συστάσεις θα έχουν οι αντιπεριφερειάρχες, και αυτομάτως η ΔΕΗ θα παρέχει δωρεάν ρεύμα για το διπλάσιο αριθμό ημερών.

Έκκληση για μη χρήση τζακιών τις ημέρες που οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την αιθαλομίχλη, έκανε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόσθεσε δε, πως όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, άθελά τους γίνονται συνήγοροι των λαθρεμπόρων.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης άσκησε η αντιπολίτευση.
Πηγή: Δημήτρης Λάππας, Newsdesk ΣΚΑΪ