Χρυσοχοΐδης: Η χώρα δεν χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ ως έχει - τι δήλωσαν άλλα στελέχη

Το ΠΑΣΟΚ είναι σε κρίση, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η χώρα δεν το χρειάζεται, εκτός αν εγκαταλείψει τις συνήθειες του δικομματισμού και αλλάξει, επισήμανε κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Ο υπουργός Μεταφορών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε δε ότι «ναι, χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι ως ένα κλουβί στιγματισμένων, ένα συνονθύλευμα ηττημένων».

«Είμαι περήφανος για τη μεταπολίτευση. Πληρώνουμε τα λάθη και της κυριαρχίας, αλλά και της διαχείρισης της κρίσης (...) Ως φυσικό επακόλουθο είναι και το ΠΑΣΟΚ σε κρίση. Υπάρχει ενα μείζον ερώτημα που πλανάται... χρειάζεται η χώρα το ΠΑΣΟΚ; οι δημοσκοπήσεις απαντούν ξεκάθαρα ότι όχι δεν το χρειάζεται. Αρνούμαι την απόρριψη. Το 2000 είχα προτείνει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ σύμβολα, αλλά τότε ήμασταν ισχυροί» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον υπουργό «είναι ζωτική ανάγκη να αρχίσουμε την Ελλάδα αλλιώς και καλύτερα όχι αυτά με που κάναμε επί πολλά χρόνια στο όνομα του δικομματισμού.»

Με τη σειρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ με συναίσθημα ευθύνης πήρε στις πλάτες του όλο το βάρος της μεταπολίτευσης και πως το Μνημόνιο ανέτρεψε τα πάντα, αλλά συμπλήρωσε «και η έξοδος από το Μνημόνιο θα κάνει το ίδιο».

«Βρισκόμαστε στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Το ότι εμείς μετέχουμε σε κυβέρνηση με τη ΝΔ δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε από πού ερχόμαστε και πού πάμε» παρατήρησε ο κ Μανιάτης.

«Να το γράψουμε ότι δε θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ. Πρέπει να το ακούσει η αντιδεξιά μας βάση αυτό, δε με χωρίζουν περισσότερα από τον Δραγασάκη και τον Κουβέλη από ό,τι με τον Βορίδη και τον Άδωνι» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

«Υπάρχει ενα όριο. Το όριο που λεει ότι ενα κόμμα που κατεβαίνει αυτόνομο στις εκλογές 40 χρόνια θέλει να αλλάξει τα σύμβολα του κλπ. Να παει στη βάση του για να αποφασίσει για αυτό» πρόσθεσε.

«Αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στις ευρωεκλογές δεν θα υπάρχει προσωπικός ρόλος για κανένα» προειδοποίησε ο πρώην υπουργός, και βουλευτής του κόμματος Φίλιππος Σαχινίδης.

«Η ανάγκη για συζήτηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κίνηση εσωστρέφειας. Αν το καταλάβουμε αυτό θα μπορούμε να λέμε ότι είμαστε ένα κανονικό κόμμα» ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής τάχθηκε κατά της αλλαγής του ονόματος ή των συμβόλων του κόμματος. «Πρέπει να είναι άμεση παρουσία του ΠΑΣΟΚ, με το όνομα του με τα σύμβολα, είναι το παρελθόν το παρόν και το μέλλον. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τη χώρα δεν ντρεπόμαστε που είμαστε στο ΠΑΣΟΚ δεν κρυβόμαστε και είμαστε απέναντι στον ανεύθυνο δεξιό και αριστερό λαϊκισμό» σημείωσε.

«Να μη διαλυθεί το κόμμα στο στομάχι της Δεξιάς. Ό,τι καλό το εισπράττει ο Σαμαράς και ό,τι κακό το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να δημιουργήσει ένα ρεύμα ελπίδας που θα προέλθει απο αλλαγή στρατηγικής και απο συγκρούσεις που θα δίνουν ελπίδα. Η αναγέννηση θα προκύψει απο συγκλίσεις στην κοινωνία» δήλωσε ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Ζήτησε ρεαλιστικές συγκρούσεις, ενώ είπε ότι η αναγέννηση θα προκύψει από συγκλίσεις στην κοινωβνίας.

«Το ΠΑΣΟΚ αυτό έτσι όπως είναι δεν μπορεί να προχωρήσει. Τη μάχη δεν την δώσαμε όλοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ. Δεν φταινε τα συμφέροντα αυτό που φταιει είναι ότι εμείς φοβόμαστε να συγκρουστούμε με τους φόβους μας» ανέφερε η Αθηνά Δρέττα.

Η κ. Δρέττα, τάχθηκε σαφέστατα υπέρ της "Κίνησης των 58", λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο του δεν φτάνει, χρειάζεται κάτι ευρύτερο ως προς το πολιτικό περιεχόμενο και την κουλτούρα και αυτό είναι το μήνυμα των "58" που δε σχεδιάζει να φτιάξει κόμμα ούτε ψάχνει αρχηγό. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβελης εχει ιστορική ευθύνη για την καθυστέρηση της προσπάθειας. «Δεν έχω ακούσει άλλη εναλλακτική από τους 58» σχολίασε.

"Οφείλω να πω ξεκάθαρα ότι το αφήγημα αυτό δεν βγαίνει, και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να
πάει στα βράχια αν δεν αλλάξουμε πορεία. Να τελειώσει το καλαμπούρι περί
'ανταρτών' που δήθεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση ή την παράταξη. Το
ΠΑΣΟΚ να μπει μπροστά, με αυτοπεποίθηση για ένα ιδρυτικό συνέδριο της μεγάλης
δημοκρατικής παράταξης" είπε ο Θάνος Μωραΐτης.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στιγμάτισε τις προσωπικές πολιτικές ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που «πληγώνουν» την ενιαία εικόνα του κόμματος: «Ποτέ, μα ποτέ, από τότε που ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορέσαμε με ενιαία εικόνα και στάση να εφαρμόσουμε ούτε μία βασική πολιτική μας απόφαση που την είχαμε πάρει συλλογικά από το συνέδριο» παρατήρησε.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Χρήστος Κούτρας