Μιχελάκης: Τροποποιήσεις στην τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για το θέμα της αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετά από επαφές που είχε με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ και ενόψει της συνεδρίασης της Βουλής την Πέμπτη για τη Χρυσή Αυγή.

Στόχος, όπως δηλώνει, ο υπουργός Εσωτερικών, είναι η επίτευξη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης για την υπερψήφισή της.

Μεταξύ άλλων, με τις τροποποιήσεις, η τροπολογία θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του 1/5 των ευρωβουλευτών ή του 1/5 του των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης» και θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ


Πήγες προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως θα εξετάσουν τις βελτιωτικές προτάσεις, αν και παραμένουν ορατές διάφορες, και θα φανεί, την Πέμπτη, στην Ολομέλεια αν υπάρχει διάθεση για συγκλίσεις.

Αγκάθι πάντως παραμένει το θέμα της πλειοψηφίας για την λήψη της απόφασης από τη Βουλή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί η απόφαση να λαμβάνεται από τα 3/5 των βουλευτών του Σώματος, δηλαδή 180 βουλευτές.

Η ανακοίνωση Μιχελάκη αναλυτικά:

«Αμέσως μετά την άσκηση σειράς ποινικών διώξεων σε βάρος βουλευτών της Χρυσής Αυγής για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωρήσαμε, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, των οποίων η ηγεσία ή ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες που στρέφονται ευθέως εναντίον της ίδιας της χώρας, της Δημοκρατίας και της κοινωνίας.

»Καταστήσαμε ταυτόχρονα σαφές ότι ο στόχος μας ήταν η ευρύτερη πολιτική συναίνεση και είχα για το σκοπό αυτό αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα.

»Στο πλαίσιο αυτό καταθέτω αύριο νομοτεχνικές βελτιώσεις που προβλέπουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών:

-Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.
-Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,
-Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης»,

»Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Tροποποιήσεις και από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ


Εντωμεταξύ, τροποποιήσεις για το θέμα, κατέθεσαν τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Σημειώνεται ότι τροπλογία είχε καταθέσει προ ημερών και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αλλαγές των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, Ασημίνας Ξηροτύρη και Νίκης Φούντα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι για τα κοινοβουλευτικά στελέχη κρίνεται επαρκής η διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και την Ολομέλεια προκειμένου να ανασταλεί προσωρινά η χρηματοδότηση».

Ειδικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται ότι:


«Σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή κατά περισσοτέρων του ενός δεκάτου και σε κάθε περίπτωση περισσοτέρων των δύο μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δέκατου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση».

»Σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά.»

Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος, Γιάννης Καντέλης, Νewsdesk ΣΚΑΪ