Αποστάσεις Κοντονή από επίσημη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ περί δέσμευσης επόμενης Βουλής

Αποστάσεις από το επίσημο αφήγημα της κυβέρνησης ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση του περιεχομένου των προς αναθεώρηση διατάξεων, πήρε ο Σταύρος Κοντονής, κατά την ομιλία του για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, την ώρα που το ζήτημα αυτό αποτελεί κομβικό πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, πάντως φρόντισε να πάρει ανάλογες αποστάσεις κι από την άποψη της ΝΔ ότι αυτή η Βουλή αποφασίζει απλώς επί αριθμών άρθρων που χρήζουν αναθεώρησης.

Η άποψη «ισορροπίας» που διατύπωσε ο ίδιος είναι ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει επί διατάξεων που πρέπει να αναθεωρηθούν, καταγράφοντας ταυτοχρόνως τις προτάσεις επί του περιεχομένου, αλλά την κατεύθυνση για την επόμενη αναθεωρητέα Βουλή καθορίζει τελικά η υπέρτατη όλων εκλογική διαδικασία που μεσολαβεί, όπου οι πολίτες δια της ψήφου τους καταδεικνύουν και ποιο περιεχόμενο στηρίζουν.

«Η προσέγγιση της ΝΔ δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος. Αυτή η προσέγγιση θέλει να περιορίσει το ρόλο και το έργο της παρούσας Βουλής στην αναγραφή αριθμών, των άρθρων του Συντάγματος», ανέφερε αρχικά ο Σταύρος Κοντονής και εν συνεχεία τραβώντας τη δική του γραμμή απέναντι στην κυβερνητική ρητορική πρόσθεσε: «Άλλο τόσο δεν είναι σωστή προσέγγιση εκείνη η οποία λέει ότι η επόμενη Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές , δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή».

Η διαφοροποίηση του κ. Κοντονή πάντως προσλαμβάνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον εξαιτίας των τριβών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα, μάχη η οποία αναμένεται να επαναληφθεί στις 12 αύριο το μεσημέρι στην Ολομέλεια με τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρει στο «οπλοστάσιό» την απόφαση 11/2013 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και τη ΝΔ να φέρει στη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων της τις απόψεις 7 κορυφαίων συνταγματολόγων.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά