Αντιδρούν στις προτάσεις Ταλάτ

Τα μεγάλα κόμματα της Κύπρου απορρίπτουν τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με τις οποίες η λύση του κυπριακού θα πρέπει να προνοεί για ένα νέο κράτος που θα δημιουργηθεί με παρθενογένεση, καθώς και δύο λαούς πολιτικά ίσους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι "παρθενογένεση και σχέδιο Ανάν δεν μπορούν να γίνουν δεκτά".

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, γνωρίζει ότι στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες, αλλά "θα πρέπει να κατανοήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι αν δεν ικανοποιηθούν βασικές ανησυχίες της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία".

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι αν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιδιώκει, όπως διατείνεται, λύση, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι στην Κύπρο δεν γίνεται να υπάρξουν ούτε δύο λαοί, ούτε δύο κράτη, ούτε παρθενογένεση ή τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα.

Ο Ν. Τορναρίτης διερωτήθηκε αν ο κ.Ταλάτ και Τούρκοι αξιωματούχοι τοποθετούνται με το συγκεκριμένο τρόπο, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Ανδρέας Αγγελίδης, απορρίπτοντας τις θέσεις Ταλάτ είπε ότι "αυτό που οφείλουμε να πράξουμε τώρα είναι να αποφασίσουμε να αρθρώσουμε το σωστό λόγο, ενώπιον τόσο των ευρωπαίων, όσο και των Τουρκοκυπρίων".
Πηγή: skai.gr