Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι θα είναι οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τις κινήσεις που αναμένεται να κάνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στόχος του Στέφανου Κασσελάκη είναι να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ γρήγορα σε έντονους αντιπολιτευτικούς ρυθμούς, αλλά και να φτιάξει τη δική του ατζέντα.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η πρώτη ανακοίνωση της Δώρας Αυγέρη που άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή.

Έκανε λόγο για νέο πραξικόπημα από το γεγονός ότι «αντικαθιστά μέλη της ΑΔΑΕ, μια ημέρα πριν η Ανεξάρτητη Αρχή αποφασίσει για την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ, λόγω μη συνεργασίας της στην έρευνα».

Παράλληλα επισκέφθηκε το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καλλιθέα στο οποίο φοιτούν μαθητές ΑΜΕΑ και δεσμεύτηκε για τη δωρεά aircondition σε σχολική αίθουσα. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα είναι συχνές το επόμενο διάστημα.  

Από την Κουμουνδούρου θέλουν να κρατήσουν το μήνυμα της ενότητας που εξέπεμψε η παρουσία των στελεχών και από τα δυο στρατόπεδα, την Τρίτη το βράδυ στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υποψηφιότητας του Κώστα Ζαχαριάδη, για τον δήμο Αθηναίων.

Παρόλα αυτά ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα. Το νέο «διευθυντήριο» της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν έχει ανακοινωθεί και τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι απλά.

Από τη μια θα πρέπει να αναλάβουν μια θέση ευθύνης οι βουλευτές που στήριξαν την υποψηφιότητά του Στέφανου Κασσελάκη και την ίδια ώρα δεν πρέπει να δοθεί κάποια εικόνα ρεβανσισμού προς το άλλο στρατόπεδο.

Από τη στιγμή που η Έφη Αχτσιόγλου αρνήθηκε κάποια θέση -εκτιμάται πως ήταν μια αναμενόμενη κίνηση- ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ένα από τα πρόσωπα που ενδεχομένως να δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα τις επόμενες ώρες.

Θα αναλάβει τομεάρχης σε κάτι που έχει άμεση σχέση με το πεδίο του; Ήδη ελέγχει τα τελευταία χρόνια τις κινήσεις της κυβέρνησης στα θέματα που έχουν να κάνουμε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ και ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει ξεχωρίσει από τις παρεμβάσεις του στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Κοντά στο να αναλάβει μια θέση είναι και ο νυν γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Διονύσης Καλαματιανός.

Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του Παύλου Πολάκη ως «υπερσυντονιστή» των επιτροπών κοινοβουλευτικού ελέγχου ίσως να σημαίνει πως ο σχεδιασμός του Στέφανου Κασσελάκη για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας να έχει αλλάξει.

Αναμένεται να έχει κομβικό ρόλο, καθώς μαζί με τον Νίκο Παππά ήταν ένας από τους «στρατηγούς» της νίκης, ωστόσο το πολύ «σκληρό ροκ» που χρησιμοποιεί ενδεχομένως να δημιουργεί δεύτερες σκέψεις.

Η τακτική που θα ακολουθηθεί στη Βουλή δεν έχει καθοριστεί ακόμα και ενδεχομένως να πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος ρόλος για τον Χανιώτη βουλευτή.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογή ανάθεση -του ελέγχου δηλαδή του κοινοβουλευτικού έργου-  είχε επί των ημερών του Αλέξη Τσίπρα ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Θεωρείται δεδομένο πως στην σκιώδη κυβέρνηση θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Ρένα Δούρου, Χάρης Μαμουλάκης, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Καραμέρος, Αθηνά Λινού, Πέτρος Παππάς κ.α.

Ο Νίκος Παππάς, που είναι σε συνεχή και καθημερινή επαφή με τον νέο πρόεδρο αναμένεται -εκτός απροόπτου- να παραμείνει στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Για τη θέση της γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας, αν τελικά αντικατασταθεί ο Διονύσης Καλαματιανός, έχει ακουστεί το όνομα της Θεοδώρας Τζάκρη που επίσης η παρουσία της στο γραφείο του προέδρου στη Βουλή είναι πυκνή

Τις επόμενες ημέρες η διεξαγωγή του Συνεδρίου θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην Κουμουνδούρου. Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης λαμβάνουν, όπως υποστηρίζουν, μηνύματα αναβολής της ημερομηνίας που είχε ορίσει η Κεντρική Επιτροπή. Επιμένουν πως η πραγματοποίηση του πρέπει να γίνει τον Νοέμβριο. 

Πηγή: skai.gr