Αλλαγή εκλογικού νόμου - αντιδράσεις

Την τροποποίηση του εκλογικού νόμου προανήγγειλε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος δοκιμάσθηκε στην πράξη. Σήμερα είναι πλέον σαφές πως χρειάζεται ένας εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και που δεν θίγει την αναλογικότητα. Αυτόν τον διττό στόχο θα υπηρετεί ο νέος εκλογικός νόμος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση.

O Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης αναφερόμενος στο θέμα του εκλογικού νόμου δήλωσε ότι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί σωστό να υπάρχει ένας εκλογικός νόμος που από τη μια μεριά να διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα, να μην υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας και από την άλλη μεριά να μη θίγεται η αναλογικότητα της εκπροσωπήσεως των κομμάτων.

Στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος θα διασφαλίζει την αναλογικότητα και θα εξασφαλίζει όρους σταθερότητας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, στη Θεσσαλονίκη.

Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου εξέφρασαν με σημερινές δηλώσεις τους ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής και ο βουλευτής Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Ο Ν. Χουντής δήλωσε ότι τις ισχυρές κυβερνήσεις τις στηρίζουν και τις εκλέγουν οι πολίτες και όχι καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα σαν αυτό που φαίνεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ..
Πηγή: skai.gr