Νερό και Μικροπλαστικά - Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Με την ευαισθητοποίηση αυτή, έχει αυξηθεί και η αναγνώριση της επικινδυνότητας του πλαστικού. Αν και είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό, το πλαστικό είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον, αλλά και για τα έμβια όντα. 

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως παράγονται 730.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων, εκ των οποίων οι 50.000 διαρρέουν στη φύση και οι 610.000 καταλήγουν στις χωματερές. Από εκεί, τα πλαστικά μπορούν να βρεθούν στη θάλασσα. Εκτός από την υγεία των ψαριών, κατ’επέκταση αυτά τα πλαστικά μπορούν να επηρεάσουν και την υγεία του ανθρώπου μιας και καταλήγουν στο νερό που καταναλώνουμε και στις τροφές μας. Για το λόγο αυτό, η χρήση καλών σύγχρονων και πιστοποιημένων φίλτρων νερού όπως είναι π.χ. της Camelot είναι εξαιρετικά σημαντική για το φιλτράρισμα του νερού που καταναλώνουμε. 

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τί είναι τα μικροπλαστικά και πώς μπορεί να λυθεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα.  

Τι Είναι τα Μικροπλαστικά;
Τα μικροπλαστικά είναι μικρά θραύσματα, κομμάτια, και ίνες από πλαστικό. Συνήθως, το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει τα 5 χιλιοστά και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ορατά με το γυμνό μάτι. Η παρουσία των μικροπλαστικών στους ωκεανούς και στο νερό αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, πράγμα που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική  κοινότητα για την υγεία μας. 

Πλέον, τα μικροπλαστικά καταναλώνονται από τα ψάρια και με την τροφική αλυσίδα στον άνθρωπο, βρίσκονται επίσης στο πόσιμο νερό, και καταλήγουν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Για την καταπολέμηση του προβλήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την απαγόρευση των μικροπλαστικών σε διάφορα προϊόντα, όπως είναι τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά. 

Πώς Παράγονται
Τα μικροπλαστικά μπορούν να καταλήξουν στο περιβάλλον με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Για το λόγο αυτό, διακρίνονται σε πρωτογενή και δευτερογενή μικροπλαστικά. 
Ο όρος πρωτογενή μικροπλαστικά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τα πλαστικά που δημιουργήθηκαν σε αυτό το μέγεθος. Τέτοια μικρά πλαστικά θραύσματα χρησιμοποιούνται ηθελημένα σε ένα πλήθος προϊόντων, όπως είναι τα συνθετικά υφάσματα, οι οδοντόκρεμες, και τα καλλυντικά. 

Από την άλλη μεριά, ο όρος δευτερογενή μικροπλαστικά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τα πλαστικά που είναι αποτέλεσμα της καταστροφής πιο μεγάλων αντικειμένων. Για παράδειγμα, στα δευτερογενή μικροπλαστικά ανήκουν αυτά που παράχθηκαν από τις πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, αλλά και τα υπόλοιπα πλαστικά της μίας χρήσης. 

Πού Κρύβονται τα Μικροπλαστικά
Πλέον, γνωρίζουμε πως τα μικροπλαστικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ωκεανούς και το πόσιμο νερό. Ωστόσο, τέτοια θραύσματα κρύβονται ακόμα και στον αέρα. Μάλιστα, ένας ενήλικας υπολογίζεται πως καταναλώνει 74.000-121.000 μικροπλαστικά σε έναν χρόνο, μέσα από το νερό, τις τροφές, και τον αέρα με όλες τις συνέπειες. Η ποσότητα των μικροπλαστικών από το πόσιμο νερό αυξάνεται θεαματικά όταν το νερό προέρχεται από πλαστικά μπουκάλια. Για το λόγο αυτό, φίλτρα νερού βρύσης όπως είναι της Camelot είναι απαραίτητα για να έχετε καθαρό φιλτραρισμένο υγιεινό νερό καθημερινά. 

Η Λύση για τη Μείωση του Προβλήματος
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες για τον εντοπισμό μιας λύσης σε αυτό το πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η ανακύκλωση είναι η καλύτερη λύση. Παρ’ όλα αυτά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε την ποσότητα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον είναι η μείωση της κατανάλωσης του πλαστικού. 

Τα μικροπλαστικά αποτελούν μια αόρατη απειλή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να προστατευτείτε από αυτά με τη χρήση σύγχρονων φίλτρων νερού. 

Πηγή: skai.gr