Κάρολος: Ο βασιλιάς των λουλουδιών – Η εμμονή του με τα φυτά και η επερχόμενη στέψη

Το Σάββατο, 6 Μαΐου, θα είναι ουσιαστικά η κορυφαία στιγμή της βασιλικής ζωής του Καρόλου

Στην τέταρτη σεζόν της σειράς «The Crown», ο πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας κάνει βόλτα στους χώρους του Highgrove House, με τη μητέρα του, την αείμνηστη βασίλισσα, και της λέει ότι σκέφτεται τη δημιουργία πολλών κήπων. «Όλα θα είναι βιολογικά, χωρίς φυτοφάρμακα και χωρίς ευθείες γραμμές», της λέει. «Τίποτα πολύ τακτοποιημένο ή ομοιόμορφο». 

Δεν είναι γνωστό αν η συγκεκριμένη συζήτηση έγινε πραγματικά στην έπαυλη του Γκλόστερ, που αποτελεί την οικογενειακή κατοικία του Καρόλου από το 1980. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι αντικατοπτρίζει με ακρίβεια μια από τις πιο θεμελιώδεις πτυχές του νέου βασιλιά της Βρετανίας: το πάθος του για τη βοτανική. 

Περισσότερα από 40 χρόνια μετά τη φύτευση του πρώτου του φυτού - ίσως του αγαπημένου του Delphinium elatum - στους κήπους του Highgrove House, ο αιώνιος κληρονόμος που έγινε βασιλιάς γιορτάζει τη στέψη του αυτή την εβδομάδα. Το Σάββατο, 6 Μαΐου, θα είναι ουσιαστικά η κορυφαία στιγμή της βασιλικής ζωής του Καρόλου, ένα γεγονός για το οποίο προετοιμάζεται από την ηλικία των τριών ετών. Και, αναπόφευκτα, ο υπέροχος και θεραπευτικός κόσμος των φυτών, όπως τον περιγράφει ο ίδιος ο Κάρολος, θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαδικασία.

Η δέσμευση του βασιλιά για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος θα είναι, επίσης, εμφανής σε κάθε λεπτομέρεια της στέψης, καθώς σχεδιαστές, ομάδες πρωτοκόλλου, τεχνικοί της Εθνικής Κληρονομιάς, στυλίστες, ιστορικοί και εθνικές ενώσεις ανθοπωλών έχουν εργαστεί για την τελετή της στέψης. 

Η πρόσκληση που στάλθηκε σε πάνω από 2.000 καλεσμένους είναι τυπωμένη σε ανακυκλωμένο χαρτί. Αποτελεί έργο του καλλιτέχνη Andrew Jamieson και περιλαμβάνει ένα διακοσμητικό σχέδιο, που απεικονίζει ένα φυσικό σύμπαν με λουλούδια, βότανα, πεταλούδες, έντομα, πουλιά και φρούτα. Περιλαμβάνει επίσης τον ‘’Πράσινο Άνθρωπο’’, με το φυλλώδες πρόσωπο, μια φιγούρα από τη βρετανική λαογραφία που συμβολίζει την αναγέννηση της άνοιξης. Το σχέδιο περιλαμβάνει τα τέσσερα εθνικά λουλούδια του Ηνωμένου Βασιλείου: τον νάρκισσο της Ουαλίας, το σκωτσέζικο γαϊδουράγκαθο, το ιρλανδικό τριφύλλι και το αγγλικό τριαντάφυλλο.

Αυτά τα τέσσερα λουλούδια είναι, επίσης, συνυφασμένα με το λογότυπο σε ανάμνηση του βασιλικού γεγονότος, ένα έμβλημα που σχεδιάστηκε από τον Sir Jony Ive, έναν οραματιστή που εργάστηκε στην Apple και ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες πίσω από το σχεδιασμό του iPhone, του iPad και του Apple Watch.

Ωστόσο, τα λουλούδια δεν θα τα δούμε μόνο στις προσκλήσεις, αλλά και σε όλες τις σκηνές που θα εκτυλιχθούν στο Λονδίνο στις 6 Μαΐου και τις οποίες θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ανθοπώλες που προσέλαβε ο βρετανικός βασιλικός οίκος θα προμηθεύονται από τους ίδιους τους κήπους του Καρόλου Γ' την παραμονή της στέψης τα λουλούδια και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο. Και πού θα μπορούσαν να προμηθευτούν καλύτερα φρέσκα πελαργόνια, ντάλιες, τριαντάφυλλα, παιώνιες, πασχαλιές, ορτανσίες, τουλίπες, αγγλικούς βλαστούς βελανιδιάς, κλαδιά μυρτιάς και άλλα τοπικά χόρτα από τους κήπους του Clarence House στο Λονδίνο και του Highgrove House. 

Είναι γνωστό ότι τα λουλούδια έχουν τη δική τους γλώσσα, με κάθε είδος να μεταφέρει ένα μήνυμα. Ο κύριος συνειρμός πρέπει να είναι αυτός της ήρεμης ανανέωσης του θεσμού. Ο Κάρολος Γ' θα συνεχίσει την κληρονομιά της μητέρας του, επιδιώκοντας να φέρει εις πέρας τον ρόλο με τον ίδιο άψογο τρόπο, αλλά με μια φρέσκια πινελιά. 

Όσοι γνωρίζουν τον συμβολισμό των ειδών θα αποκρυπτογραφήσουν τι θέλει να μας πει ο βασιλιάς Κάρολος Γ'. Οι υπόλοιποι θα απολαύσουμε απλώς την ομορφιά των λουλουδιών, την τελειότητα, το χρώμα και οι «τυχεροί» το άρωμά τους. 
 

Πηγή: skai.gr