Κλείσιμο

Επτά διάσημοι που μίλησαν ανοιχτά για το σύνδρομο Tourette

Πρόσφατα, διασημότητες όπως η Billie Eilish και ο Lewis Capaldi μίλησαν για την εμπειρία τους με τη διαταραχή TS, κάτι που βοήθησε να αποστιγματιστεί η πάθηση 

Παρά το πόσο μακριά έχουμε φτάσει στην ιατρική και την κατανόηση χρόνιων παθήσεων, πολλές διαταραχές εξακολουθούν να μην είναι καλά κατανοητές, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του νευρικού συστήματος, όπως το σύνδρομο Tourette (TS).

Το TS, που χαρακτηρίζεται επίσης ως διαταραχή τικ, συνήθως διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία και συχνά χαρακτηρίζεται από ακούσιους ήχους και κινήσεις που ονομάζονται τικ. Τα τικ μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά με τράνταγμα του κεφαλιού, τινάγματα, , σφύριγμα, ήχους ζώων, ήχους από τη γλώσσα και σε ορισμένες περιπτώσεις αθυροστομία.

Πρόσφατα, διασημότητες όπως η Billie Eilish και ο Lewis Capaldi μίλησαν για την εμπειρία τους με τη διαταραχή TS, κάτι που βοήθησε να αποστιγματιστεί η πάθηση- αλλά, δεν είναι οι μόνοι.

Ενώ έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμη για το σύνδρομο Tourette, οι παρακάτω celebrities χρησιμοποιούν τη δημοσιότητά τους για να κάνουν γνωστά τα στοιχεία της διαταραχής και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα την πάθηση.

Billie Eilish

Στη συνέντευξή της με τον David Letterman, η τραγουδίστρια μίλησε για την εμπειρία της με το σύνδρομο Tourette. Η Eilish διαγνώστηκε με τη νευρολογική διαταραχή σε ηλικία 11 ετών και είπε ότι οι άνθρωποι μερικές φορές την παρεξηγούν. Όπως εξήγησε η Billie, μιλώντας για το TS την έκανε να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνη.

Lewis Capaldi

Ως μουσικός με σύνδρομο Tourette, ο Lewis Capaldi δεν αφήνει την κατάστασή του να τον αποτρέψει από το να παίξει και να μοιραστεί τη μουσική του. Από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του, ο τραγουδιστής κρατά ενήμερους τους θαυμαστές του για τις εξελίξεις της διαταραχής. Ενώ ερμήνευε το τελευταίο τραγούδι του «Someone You Loved» σε συναυλία στη Φρανκφούρτη, ο μουσικός είχε μία κρίση στην κατάστασή του. Καθώς προσπαθούσε να ανταπεξέλθει, οι θαυμαστές του τον βοήθησαν.

Seth Rogan

Σε ένα tweet του 2021, ο υποψήφιος για Emmy ηθοποιός Seth Rogan μοιράστηκε ότι έχει διαχειρίζεται το σύνδρομο Tourette σε μία ήπια μορφή του, που εκδηλώνεται ως συσπάσεις. Αφιέρωσε επίσης χρόνο για να καταρρίψει τον μύθο ότι το σύνδρομο χαρακτηρίζεται κυρίως από «ανεξέλεγκτες βρισιές» και εκπαίδευσε το Twitterverse και τον Ted Cruz για το πώς είναι πραγματικά το να ζεις με TS.

Tim Howard

Ως παιδί, ο πρώην τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Tim Howard, βίωσε τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου μεταξύ 9 και 10 ετών, ανέφερε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του «UTD Podcast». Παρά το TS, ο Howard βρήκε ένα μέρος όπου θα μπορούσε να είναι ο εαυτός του και να εξελιχθεί, σε πολλά αθλήματα, αλλά ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. 

Lele Pons

Η σταρ του Youtube αποκάλυψε ότι ζει με το σύνδρομο Tourette όλη της τη ζωή. Η Pons, η οποία έχει σχεδόν 52 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram, είπε ότι πρωτοεμφανίστηκαν συμπτώματα όταν ήταν 9 ετών και δεν μπορούσε να σταματήσει να αγγίζει τα χερούλια του αυτοκινήτου.

Jamie Grace

Η υποψήφια για Grammy τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και παραγωγός Jamie Grace γύρισε ένα βίντεο στο Facebook Live για την Ένωση Tourette της Αμερικής σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με το σύνδρομο Tourette. Όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια του livestream της, «Έχω σύνδρομο Tourette. Διαγνώστηκα όταν ήμουν 11 χρονών και σίγουρα ήταν πρόκληση.» Συνεχίζει να κάνει μουσική και να δείχνει στους θαυμαστές ότι το TS δεν την καθορίζει ούτε την αποτρέπει από το να ζήσει τη ζωή όπως θέλει.

Dylan C. Brady

Ο τραγουδιστής της country, Dylan C. Brady διαγνώστηκε με σύνδρομο Tourette σε ηλικία 13 ετών. Ως αποτέλεσμα της διάγνωσής του, ο Brady έγινε πρεσβευτής της νεολαίας για την Ένωση Tourette της Αμερικής, ερμηνεύοντας τη μουσική του και μιλώντας σε σχολεία και κατασκηνώσεις για τη διαφορετικότητα.

Πηγή: Savoir Ville