Για πρώτη φορά στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Παγκόσμιο Συνέδριο Λεμφολογίας φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021. Περισσότεροι από 200 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο της λεμφολογίας παραβρέθηκαν στο συνεδριακό κέντρο, ενώ ταυτόχρονα οι διαδικτυακές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 600.

Στη θεματολογία του συνεδρίου κυριάρχησαν οι νέες εξελίξεις στις χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος και οι συνδυαστικές παρεμβάσεις της συντηρητικής αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις κερδίζουν πλέον παγκοσμίως την κοινή αποδοχή και προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη ίαση του λεμφοιδήματος. Κυρίαρχο ρόλο στις επεμβάσεις για τη δημιουργία νέων λεμφαγγείων, καταλαμβάνει η μεταμόσχευση λεμφαδένων, ενώ όταν συνδυάζεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως η τοποθέτηση ινών κολλαγόνου, η λεμφαγγειογένεση είναι πιο ισχυρή και τα αποτελέσματα  για την ταχύτερη αποδρομή του οιδήματος πιο θεαματικά. Οι λεμφοφλεβικές αναστομώσεις με εξειδικευμένες τεχνικές επίσης συνεισφέρουν στη μείωση του λεμφοιδήματος όταν εφαρμοσθούν έγκαιρα στα πρώτα στάδια της νόσου. 

Από τις σημαντικές ειδήσεις που προέκυψαν στο συνέδριο ήταν η απόφαση της Διεθνούς Λεμφολογικής Εταιρείας να τροποποιήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες της και να προτείνει τις χειρουργικές μεθόδους ως κύρια μορφή θεραπείας των λεμφικών νοσημάτων.

Στο συνέδριο επίσης τονίσθηκε η σημαντικότητα της εφαρμογής προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής φυσικοθεραπείας, ώστε οι χειρουργικές επεμβάσεις να είναι πιο αποτελεσματικές. Αναφέρθηκε ότι οι εξειδικευμένες λεμφικές μαλάξεις και περιδέσεις πρέπει να συνδυάζονται με άσκηση, όπως το κολύμπι, η βάδιση και το ποδήλατο σε νερό. Επίσης η κατάλληλη ισορροπημένη διατροφή ή η νέας μορφής κετονική δίαιτα συνεισφέρουν στη βελτίωση της νόσου.

Στις κοινωνικές δραστηριότητες του συνεδρίου ήταν η οργάνωση του «1st Olympic Health Run» στις εγκαταστάσεις του Κεντρικού Σταδίου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.), με συμμετοχή μελών της Διεθνούς Λεμφολογικής Εταιρείας, μελών της Ελληνικής αθλητικής κοινότητας, ΑΜΕΑ Σωματείου ΙΩΝΑΣ, αλλά και μελών Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων σωματείων, τόσο επιστημονικών όσο και ασθενών.

Το επόμενο συνέδριο θα διεξαχθεί σε 2 χρόνια στην Ιταλία.

Πηγή: skai.gr