Τσιάρας: Φρένο στην απαλλαγή προστίμων για λαθρέμπορους και φοροφυγάδες

Της Ναντίν Χαρδαλιά
 

Τέλος στο φαινόμενο απαλλαγής λαθρεμπόρων και φοροφυγάδων από τα χρηματικά πρόστιμα και κατ' επέκταση την απώλεια εσόδων εκατομμυρίων για τα κρατικά ταμεία, επιχειρεί να βάλει τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης.
 
«Η ρύθμιση αφορά στην εφαρμογή του κανόνα ότι δεν μπορεί να σου επιβληθούν δύο ποινές για το ίδιο αδίκημα. Στόχος είναι να μην απαλλάσσονται εφεξής οι δράστες των δύο συγκεκριμένων αδικημάτων από τα πρόστιμα των διοικητικών δικαστηρίων επειδή προηγουμένως δικάστηκαν από τα ποινικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιάρας, ανακοινώνοντας την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας στη Βουλή.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τροπολογία ουσιαστικά θα προβλέπει ότι στο εξής οι υποθέσεις λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα από τα διοικητικά δικαστήρια και αφού αυτά αποφανθούν αμετάκλητα για το αδίκημα και επιβάλλουν το σχετικό πρόστιμο θα ακολουθούν τα ποινικά.
 
Ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι η εκδίκαση μίας τέτοιας υπόθεσης πρώτα στα ποινικά δικαστήρια, όπου μπορεί να απαλλασσόταν ο δράστης ή να του επιβαλλόταν κάποια μικρή ποινή φυλάκισης, είχε ως αποτέλεσμα να ακυρώνονται από τα διοικητικά δικαστήρια όλα τα διοικητικά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τις φορολογικές και τελωνειακές αρχές, επειδή δεν μπορεί να επιβληθούν δύο ποινές για το ίδιο αδίκημα.
 
Η τροπολογία θα κατατεθεί εντός της ημέρας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου για το Ελεγκτικό Συνέδριο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.
 
Συνεπιμέλεια τέκνων: Αρχές φθινοπώρου το νομοσχέδιο στη Βουλή
 
Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, εκτίμησε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη συνεπιμέλεια θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αρχές φθινοπώρου, με γνώμονα όπως επισήμανε το συμφέρον των παιδιών και υπό το σκεπτικό ότι όλες οι μελέτες υπερθεματίζουν στα οφέλη της φυσικής παρουσίας και των δύο γονέων.  
 

Πηγή: skai.gr