Κλείσιμο

Θεσσαλία: Υγειονομική βόμβα τα νεκρά ζώα - Μάχη να ανοίξει το οδικό δίκτυο - Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη στη λίμνη Κάρλα

Αρκετοί δρόμοι έχουν ανοίξει ωστόσο ορισμένα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα - Συναγερμός για τη λίμνη Κάρλα η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα -  Βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες

Συνεχίζονται τα μεγάλα προβλήματα στο θεσσαλικό κάμπο με τις αρμόδιες Αρχές και τους κατοίκους να προσπαθούν να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες και να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα που αποτελούν εστία μολυσματικών ασθενειών, την ώρα που σε ορισμένα χωριά το ύψος του νερού παραμένει υψηλό.

Υπολογίζεται ότι πνίγηκαν περισσότερα από 110.000 ζώα και πτηνά και βασικό μέλημα τώρα αποτελεί η άμεση καύση τους ή η ταφή τους. 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζεται στο οδικό δίκτυο καθώς στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων-Λάρισα. Κλειστή ωστόσο, παραμένει για ακόμα μία ημέρα η εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων ενώ υπάρχει πρόβλημα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αποκομμένα παραμένουν επίσης και τα χωριά του δήμου Κιλελέρ και του δήμου Αγιάς όπως επίσης και το Κεραμίδι του Δήμου Φαρκαδόνας.

ΖΩΑ

Παράλληλα, βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες σε χωριά της Καρδίτσας και οι παραποτάμιες περιοχές της Λάρισας θυμίζουν βάλτο.

Προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και με το νερό το οποίο είναι ακατάλληλο με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα περιστατικά γατσρεντερίτιδας. Στις πληγείσες περιοχές τις δύο τελευταίες μέρες προσήλθαν 1396 πολίτες με διάφορα προβλήματα υγείας, εκ τών οποίων οι 48 είχαν γαστρεντερίτιδα.

Η νέα κοίτη του Πηνειού

Εκτός των άλλων οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και την νέα κοίτη που έχει δημιουργηθεί πίσω από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, την ώρα που κάτοικοι των πλημμυροπαθών περιοχών βγάζουν τα πράγματά τους από τα σπίτια τους μέσα από τα λασπόνερα.

Ένα κενό που δημιουργήθηκε στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα το νερό του Πηνειού να ρέει προς δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Ύδατα κατευθύνονται προς τις Εργατικές Κατοικίες Λάρισας με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ακόμη  και για τα θεμέλιά τους. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να σταματήσει με αναχώματα η συνεχόμενη ροή που ακόμη υπάρχει στο σημείο “μηδέν”.

«Φουσκώνει η λίμνη Κάρλα

Συναγερμός έχει σημάνει και για τη λίμνη Κάρλα η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα. Χθες το απόγευμα, ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ότι εάν ανέβει 60 εκατοστά ακόμη η στάθμη, η λίμνη θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσει το χωριό Σωτήριο. 

Η Λίμνη Κάρλα όπως φαίνεται στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες από τις τελευταίες ημέρες έχει φτάσει (ίσως και ξεπεράσει) στην έκταση που είχε ιστορικά πριν την αποξήρανση της το 1962.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 4.594 διασώσεις ατόμων

Συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 11.735 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συγκεκριμένα:

*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 9.368 κλήσεις σε:

Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Σκιάθο και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.829 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.576 άτομα.

*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 961 κλήσεις σε:

περιοχές της βόρειας Εύβοιας, Δομοκό και Λαμία Φθιώτιδας, καθώς και στη Θήβα και τη Λιβαδειά Βοιωτίας και πραγματοποιήθηκαν 400 αντλήσεις υδάτων, 17 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 152 άτομα.

*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις σε:

Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Κατερίνη Πιερίας και πραγματοποιήθηκαν 3 αντλήσεις υδάτων, 25 κοπές δέντρων και 4 αφαιρέσεις αντικειμένων.

*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 152 κλήσεις σε:

Σπέτσες, Επίδαυρο, Κρανίδι, Μονεμβασιά και Κόρινθο και πραγματοποιήθηκαν 112 αντλήσεις υδάτων, 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 15 άτομα.

*Στην Περιφέρεια Αττικής 1.214 κλήσεις, σε:

περιοχές του λεκανοπεδίου, καθώς και στα νησιά Αίγινα και Αγκίστρι και πραγματοποιήθηκαν 819 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

Επίσης, από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 807 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων με εναέρια μέσα.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια και επίγεια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Tέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Πηγή: skai.gr