Στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, της οποίας οι τρόφιμοι κρατούνται κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, κρατείται ο ηγούμενος Εφραίμ.

Οι συνήγοροί του θα υποβάλουν αίτημα στην ανακρίτρια να παραμείνει ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αντι να κρατηθεί προσωρινά.

Σε νέα δήλωση στήριξης στον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου προέβη την Τετάρτη εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα», καθώς και ότι θα είναι «αντικειμενική» η ανακριτική διαδικασία.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δε δέχεται υποδείξεις» απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αναλυτικά η απάντηση ΕΔΩ.

Στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί στην ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία συγκέντρωση υπέρ του αρχιμανδρίτη της μονής Βατοπεδίου.

«Εξόφθαλμα παράλογη» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ τη δικαστική απόφαση για τον Εφραίμ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Σε πολιτικές σκοπιμότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ απέδωσε ευθέως τις δικαστικές περιπέτειες του ηγουμένου Εφραίμ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε μάλιστα, ότι ο Εφραίμ θα κριθεί αθώος και το κράτος θα υποχρεωθεί να αποζημιώσει αδρά τη μονή.

«Υπάρχει σπουδή για τον Εφραίμ λόγω εκλογών, βολεύει το ΠΑΣΟΚ γιατί κάποιοι θα μπουν φυλακή άσχετα αν καταδικαστούν. Ξυνίδης, Δριβελέγκας, Τσιρώνης, Πεταλωτής επένδυσαν την πολιτική τους ανέλιξη πάνω στην τέφρα του Βατοπεδίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής εκτίμησε ότι η φυσική και μόνο παρουσία Πεταλωτή στο υπουργείο Δικαιοσύνης επηρεάζει τους δικαστές.

«Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Πού ήταν αυτοί που έτρεχαν για μία χειραψία με τον Εφραίμ (...) Δεν μπορείς να καταδικάσεις κάποιον πριν τον δικάσεις» σημείωσε.

Για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κατηγόρησε το ΛΑΟΣ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή αναφορικά με την υπόθεση Βατοπεδίου.

«Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί ζητούν την παραίτηση Πεταλωτή, αυτοί παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης» τόνισε. «Είναι πρωτάκουστα πράγματα επειδή κάποτε είχε ασχοληθεί ως βουλευτής με την υπόθεση ο κ. Πεταλωτής να πρέπει να παραιτηθεί από υφυπουργός» πρόσθεσε.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τόνισε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου πάνω από 32 πρόσωπα, ορισμένα εξ αυτών πολιτικά. «Ο λαός μας αναρωτιέται μήπως είναι εξιλαστήριο θύμα ο Εφραίμ» ανέφερε.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος επισήμανε ότι οι δικαιοπραξίες που έγιναν για τις εκτάσεις δεν έχουν πουθενά προσωπικό στοιχείο ιδιοτέλειας του ηγουμένου και αυτό είναι σημαντικό.

Ο υπεύθυνος του τομέα δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, δήλωσε ότι στις δικαστικές αποφάσεις οφείλουν σεβασμό οι πάντες και σε κάθε περίπτωση, ο καθένας, όμως, έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του.

Πηγή: skai.gr