Στην Κοζάνη το πρώτο θερμοκήπιο με τηλεθέρμανση

Στο νομό Κοζάνης θα ανοίξει πολύ σύντομα το πρώτο πιλοτικό-εκπαιδευτικό θερμοκήπιο στην Ελλάδα, που θα λειτουργεί με τηλεθέρμανση, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Το θερμοκήπιο δημιουργείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, σε συνεργασία με το τμήμα Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποτελεί μια πρότυπη μονάδα παραγωγής.
Συγκεκριμένα, το θερμοκήπιο -στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί οποιαδήποτε καλλιέργεια, ακόμη και αν είναι «άγνωστη» στην Ελλάδα- θα δημιουργηθεί σε κοινόχρηστη έκταση 450 στρεμμάτων, κοντά στο δημοτικό διαμέρισμα Δρεπάνου του δήμου Ελλησπόντου και θα χρηματοδοτηθεί από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης.
Μάλιστα, το πρώτο αυτό θερμοκήπιο -βασισμένο σε μια ιδέα που χρονολογείται ήδη από το 1990, όταν άρχισαν να κατασκευάζονται οι μονάδες τηλεθέρμανσης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας- αναμένεται να κινητοποιήσει και ιδιωτικά κεφάλαια.
"Με την παρότρυνση και την ενθάρρυνση της ίδιας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης, μπορούν να δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον ανάλογες μονάδες από ιδιώτες», υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της Νομαρχίας.
Στις εγκαταστάσεις του θα τοποθετηθεί ο πλέον σύγχρονος εξοπλισμός που υπάρχει για τα θερμοκήπια. Παράλληλα, το θερμοκήπιο θα είναι εκπαιδευτικό, διότι μέσω αυτού θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων, προς τους αγρότες της περιοχής, για τον τρόπο καλλιέργειας κάθε είδους προϊόντων της γης. Επίσης, θα παρουσιάζονται νέες, καινοτόμες, αλλά και «άγνωστες» καλλιέργειες.
Το θερμοκήπιο δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας σειράς καινοτόμων δράσεων που σχεδιάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης με τις οποίες, όπως τονίζει ο νομάρχης, Ιορδάνης Ανδρεάδης, στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα δεδομένα για την περιοχή, «αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και κάθε χρηματοδοτικό σχήμα που έχουμε στα χέρια μας».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr