Κλείσιμο

Σαν σήμερα 19/11/1999: Η «θερμή» υποδοχή του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα

Όλα κυλούσαν ήσυχα και σύμφωνα με το πρωτόκολλο στο αστυνομοκρατούμενο ανατολικό αεροδρόμιο της Αθήνας στην υποδοχή του υψηλού προσκεκλημένου. “Hello”, είπε ο Μπιλ Κλίντον μόλις κατέβηκε από το “Air Force 1”, ακολουθούμενος από την Χίλαρι, την Τσέλσι και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και αμέσως καμιά σαρανταριά αμερικανοί πολίτες άρχισαν να ανεμίζουν με ενθουσιασμό τις «αστερόεσσες» που κρατούσαν.

Σύμφωνα με το astinomiko.gr, μόνο σε αυτούς τους λίγους επέτρεψαν οι άνθρωποι του προέδρου να σταθούν στην πίστα και να γίνουν ένα μαζί του, μόλις τελείωσε τη σύντομη, γεμάτη φιλοφρονήσεις, ομιλία του. Απέναντι από το αεροσκάφος ειδικά τζιπ με κέντρο επικοινωνιών, ραντάρ, γεννήτριες, ακόμη και τηλεκατευθυνόμενα βλήματα, σχημάτιζαν την πρώτη «ομπρέλα» προστασίας του προέδρου. Το σκηνικό συμπλήρωναν κομάντος με προβολείς και διόπτρες νυκτός στη στέγη του κτιρίου VIP. Στην τελετή υποδοχής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Eξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Γρηγόρης Nιώτης.

Ήδη από το πρωί τεράστια πανό με τις φράσεις «Κiller Clinton» και «Clinton go home» είχαν κάνει την εμφάνισή τους στον Υμηττό και τον Λυκαβηττό. Ήταν 7 παρά τέταρτο το απόγευμα, όταν το “Air Force 1” προσγειώθηκε στην Αθήνα και, σαν κάποιος να έδωσε το «σύνθημα», το κέντρο της πρωτεύουσας, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης!

Μόλις είχαν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις των διαδηλωτών με τον επικεφαλής αξιωματικό της EΛ.AΣ. μπροστά στον αστυνομικό φραγμό που είχε τοποθετηθεί στο πλάι της Βουλής. Τα μέτρα ασφαλείας, η διάταξη των δυνάμεων και οι  αντιασφυξιογόνες μάσκες που είχαν ήδη φορέσει, έδειχναν ότι μάλλον η βραδιά δεν θα πήγαινε καλά. Την ώρα που οι αμερικανικές λιμουζίνες διέσχιζαν τους αποκλεισμένους και έρημους δρόμους του κέντρου, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά οι διαδηλωτές παρέδιδαν την Αθήνα στις φλόγες.

Ο Μπιλ Κλίντον ήταν ανεπιθύμητος εξαιτίας της εμπλοκής των ΗΠΑ στο αιματοκύλισμα των Βαλκανίων με τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, που είχαν ξεκινήσει μόλις οκτώ μήνες πριν. Η «θρυαλλίδα» ήταν η άρνηση της Αστυνομίας να επιτρέψει στην πορεία να συνεχίσει μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Τα τηλεφωνήματα που έκαναν στελέχη του ΚΚΕ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη δεν άλλαξαν κάτι. H σύγκρουση ήταν θέμα δευτερολέπτων. H κεφαλή στάθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους άνδρες των ΜΑΤ. Μόλις άρχισαν τα σπρωξίματα, έπιασαν δουλειά τα χημικά και οι βομβίδες κρότου λάμψης. Και αμέσως μετά το χάος και ο πανικός. Το επιχειρησιακό σχέδιο ήταν σαφές. Nα απομακρυνθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι διαδηλωτές από την οδό Bασιλίσσης Σοφίας. Tο τι θα γινόταν μετά, μάλλον δεν ήταν στις πρώτες προτεραιότητες του σχεδίου. Γι’ αυτό και η Πανεπιστημίου κάηκε!

Μέσα σε λίγα λεπτά εμφανίστηκαν από τους κάθετους δρόμους περίπου 400  κουκουλοφόροι, οι οποίοι, προφανώς, περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για δράση. Χώθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές που οπισθοχωρούσαν προς την Ομόνοια και δεν άφησαν όρθια καμία τζαμαρία και βιτρίνα! Ό,τι μπορούσε να σπάσει, έσπασε και ό,τι μπορούσε να καεί, κάηκε! Mαγαζιά, τράπεζες, κάδοι σκουπιδιών, στάσεις λεωφορείων από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια παραδόθηκαν στη φωτιά. Το κυνηγητό συνεχίστηκε μέχρι την Πειραιώς και την Ιερά Οδό. Το EKAB μετέφερε στα νοσοκομεία 15 τραυματίες. «Χάνει το νόημα η διαμαρτυρία, όταν γίνονται τέτοια έκτροπα. Με το να καταστρέφεις την περιουσία του συμπολίτη σου, δεν χτυπάς τον Κλίντον, τον συνάνθρωπό σου ταλαιπωρείς», έλεγαν απελπισμένοι κάποιοι καταστηματάρχες, αλλά ποιος τους άκουγε...  

Την ίδια ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν μια μελαγχολική βραδιά. Τα τυπικά χαμόγελα περίσσευαν κατά την υποδοχή του αμερικανικού ζεύγους για το επίσημο δείπνο από τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον Κώστα Σημίτη και την σύζυγό του Δάφνη, αλλά όλοι γνώριζαν τι γινόταν λίγα μέτρα από το προεδρικό μέγαρο. Οι προσκεκλημένοι ήταν 163, από τους οποίους οι περίπου 60 ήταν Αμερικανοί ή Ελληνοαμερικανοί. Η κυβέρνηση, εκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, είχε «φτωχή» εκπροσώπηση, αφού παρευρισκόταν μόνο η κυβερνητική επιτροπή, δηλαδή οι υπουργοί Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος και Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσήλθαν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο επίτιμος πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Στέφανος Μάνος με τις συζύγους τους, ενώ το «παρών» έδωσαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο επίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημήτριος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μπιλ Κλίντον μίλησε σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και αναγνώρισε εμμέσως ως λάθος τη στάση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον προέταξε το στρατηγικό της συμφέρον λόγω του Ψυχρού Πολέμου. Στις 21 Νοεμβρίου, τα κόμματα και οι σύλλογοι που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις κατήγγειλαν την κυβέρνηση Σημίτη για την άγρια καταστολή της πορείας. Ανάμεσά τους ο γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός.
 

Πηγή: www.astinomiko.gr