Μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης τελέστηκε στον Φουρφουρά Αμαρίου η κηδεία του 25χρονου πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος στη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο, ενώ το απόγευμα συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι θα αποχαιρετήσουν και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη.
Η εξόδιος ακολουθία του νεαρού πυροσβέστη έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Αμάρι, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και πλήθους κόσμου που έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του προστατεύοντας συνανθρώπους του.
Κατά την έξοδο της σορού, το πλήθος χειροκρότησε, ενώ αρκετοί φώναζαν «αθάνατος».
Μετά την εξόδιο ακολουθία για τον αδικοχαμένο 25χρονο εποχικό πυροσβέστη, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των δύο πυροσβεστών, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που θυσιάστηκαν στην προσπάθεια να σώσουν ζωές και περιουσίες.
«Αυτές οι ώρες, όπως είπα και στον ναό, είναι ώρες σιωπής, περισυλλογής και προσευχής για τους ανθρώπους μας που έφυγαν με αυτόν τον αδόκητο τρόπο», ανέφερε.
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τους δύο πυροσβέστες πρότυπα προσφοράς και αυταπάρνησης. «Έδωσαν όλο τους το είναι στην προσπάθεια να σώσουν ζωές, περιουσίες, τον τόπο μας. Έπεσαν στο καθήκον τους, ηρωικά. Αποτελούν πλέον παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, επισημαίνοντας: «Πρέπει αυτόν τον τόπο που μας έδωσε ο Θεός να τον αγαπούμε, να τον φυλάσσουμε, να τον προσέχουμε».
Αναφερόμενος στα αίτια των πυρκαγιών, σημείωσε πως ελπίζει αυτές να οφείλονται σε αμέλεια και όχι σε εμπρησμούς. «Όλα αυτά τα οποία γίνονται από αβλεψήματά μας, ελπίζω και όχι από δολιοφθορές, που δεν μπορεί ούτε το μυαλό μου να το σκεφτεί, ούτε να το φανταστώ πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τόσο φθονούν τον εαυτό τους, τον αδερφό τους και τη φύση για να βάζουν φωτιές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως η τραγωδία πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους. «Νομίζω ότι όλοι μας για μια ακόμη φορά ήρθαμε για να πάρουμε το μήνυμα. Το θέμα είναι αν θα το πάρουμε».
Το δικό του μήνυμα έστειλε από την κηδεία και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για μια ημέρα πένθους για ολόκληρο το νησί.
«Σήμερα είναι μια δύσκολη ημέρα για όλη την Κρήτη. Δύο άνθρωποι, δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για να σώσουν ζωές και να σώσουν περιουσίες», ανέφερε.
Ο κ. Αρναουτάκης χαρακτήρισε τους δύο πυροσβέστες ήρωες, σημειώνοντας: «Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, αλλά και αυτό που νιώθουμε για αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν αυτή τη μάχη και έπεσαν ως ήρωες».
Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση αντιμετώπισης της μεγάλης πυρκαγιάς. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, όλους τους εθελοντές, το Λιμενικό, τα Σώματα Ασφαλείας. Η Κρήτη απέδειξε χθες το βράδυ, με τη συλλογική προσπάθεια που έγινε για τη μεταφορά των τουριστών στις Μοίρες, ποια είναι πραγματικά».
Όπως είπε, η συνεργασία Δήμων, Περιφέρειας, εθελοντών, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των τουριστικών φορέων έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. «Δώσαμε το μήνυμα της φιλοξενίας. Αυτή είναι η Κρήτη που δείξαμε χθες το βράδυ και σήμερα», υπογράμμισε.
Κλείνοντας, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες. «Εύχομαι να μην ξαναέχουμε θύματα και ο καθένας ας προσέχει, να μην έχουμε από αμέλεια αυτές τις φωτιές».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.