Πολιτικό θέμα η μη αναγνώριση της γενοκτονίας

 H αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκική κυβέρνηση παραμένει κεντρικό αίτημα, 92 χρόνια μετά την διάπραξή της, επέτειο που τιμούν με εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης του σεβασμού και του δικαίου.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης κεντρικός ομιλητής χαρακτήρισε την αρμενική γενοκτονία ως την "πρώτη και μεγαλύτερη ντροπή της ανθρωπότητας τον περασμένο αιώνα", και τόνισε ότι η μη αναγνώρισή της από την τουρκική κυβέρνηση είναι πολιτικό θέμα.

Πρόκειται, υπογράμμισε, για μια υποχρέωση της Τουρκίας την οποία πρέπει να καλύψει αφού βρίσκεται σε προ-ενταξιακή πορεία, την οποία- όπως είπε -πρέπει να αποδεχθεί.

Πάντως, οι διαστάσεις του ζητήματος έχουν μεταφερθεί και στην αμερικανική κυβέρνηση αφού διαφωνεί έντονα η υπουργός Εξωτερικών Ράις, και την πρόεδρο της Βουλής Πελόζι για σχέδιο νόμου που κατατέθηκε ζητώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία και την έκδοση ψηφίσματος εναντίον της εάν δεν το πράξει. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητά να αποσυρθεί το εν λόγω νομοσχέδιο. 

Από τη πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 1987 που αναγνώρισε την γενοκτονία με παράλληλη έκκληση προς την Τουρκία να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τον αρμενικό λαό, συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι υπόλοιποι ομιλητές αναφέρθηκαν στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς με κοινό πολιτισμό και θρησκεία φιλίας των δύο χωρών, στον κοινό αγώνα για την "διατήρηση της άσβεστης μνήμης και την παραφύλαξη της αλήθειας" αλλά και την αναγνώριση των ωμοτήτων σε βάρος του Αρμενικού λαού ως μήνυμα ειρήνης και σεβασμού του Δικαίου, από την γείτονα χώρα.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Αρμενικής Εκκλησίας κ. Δρογαμαντζιάν, εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, του ΠΑΣΟΚ η βουλευτής Σ. Ράπτη και του ΣΥΝ ο κ. Πάν. Τριγάζης.
Πηγή: skai.gr