Περίπου 240.000 θέσεις στο πρόγραμμα «Δια βίου Εκπαίδευση»

Το καλοκαίρι του 2007 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής του παλιού γυμνασίου θηλέων Κομοτηνής - το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 350.000 ευρώ - ώστε το κτίριο να αποτελέσει την έδρα του κέντρου τηλεκπαίδευσης, καθώς και του προγράμματος της «Δια βίου εκπαίδευσης», μέσω των οποίων εξασφαλίστηκαν πάνω από 200.000 θέσεις εκπαίδευσης.
Αυτό ανακοίνωσε, την Κυριακή από την πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η Συμβολή της Διά Βίου Εκπαίδευσης των Ενηλίκων στην Ψηφιακή Σύγκλιση της Χώρας με τους Εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι η Κομοτηνή θα καταστεί και το κέντρο για το σύνολο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ό,τι αφορά στα συγκεκριμένα προγράμματα. Αναφερόμενος στο έργο που έχει υλοποιήσει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί η δηλωμένη ανεργία στο 1% και έχει αυξηθεί θεαματικά η απασχόληση.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο γ.γ. της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας, Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, ανακοίνωσε ότι στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αρχίζει, την προσεχή εβδομάδα, η ανακατασκευή δύο κτιριακών υποδομών. Η μία στην Κομοτηνή, συνολικού κόστους 310.000 ευρώ και η άλλη στην Ορεστιάδα, κόστους 375.000 ευρώ.
Ο κ. Τσαμαδιάς αναφέρθηκε, επίσης, στο «Σύστημα της δια βίου Εκπαίδευσης» (ΣΔΕ) και τόνισε ότι σήμερα οι δομικές συνιστώσες του αποτελούνται από 48 ΣΔΕ, τρία από τα οποία λειτουργούν μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα. Σε ό,τι αφορά στα «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων» (ΚΕΕ), ο κ. Τσαμαδιάς ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 58. Παράλληλα, όπως είπε, λειτουργεί και το ΚΕΕ από απόσταση, το «Αρχιμήδης», καθώς και οι 54 σχολές γονέων αλλά και οι 54 ΝΕΛΕ.
Όπως είπε, οι δομές αυτές αποτελούν κόμβους στο δίκτυο της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων, το «Ευκλείδης», το οποίο έχει αναπτυχθεί σ` όλη την ελληνική επικράτεια. Στο δίκτυο συμμετέχουν, σήμερα, 531 δήμοι και 27 σωφρονιστικά καταστήματα.
Πρόσθεσε δε ότι για την εκπαιδευτική περίοδο 2006-2007, η οποία ξεκίνησε ήδη, έχουν δημιουργηθεί περίπου 240.000 θέσεις εκπαίδευσης σ` όλη τη χώρα. Από αυτές, οι 20.600 θέσεις βρίσκονται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και, ειδικότερα, ο νομός Ροδόπης διαθέτει 5.000 θέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr