Παράταση στον υπερμειωμένο ΦΠΑ για ιατρικές μάσκες και αντισηπτικά

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Την παράταση ισχύς του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% έως το τέλος του 2021 (έναντι 30 Απριλίου που έληγε) για είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας έναντι του κορωνοϊού, όπως ιατρικές μάσκες και γάντια, σαπούνια, αντισηπτικά και αιθυλική αλκοόλη, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίζεται την Τρίτη με το νομοσχέδιο για την επένδυση στο Ελληνικό.  

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η ισχύς εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών που αφορούν σε εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τους τελικούς καταναλωτές/λήπτες των υπηρεσιών.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Προμήθεια 10 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ μέσω δωρεών

Στην εν λόγω τροπολογία περιλαμβάνεται επίσης η διαδικασία αξιοποίησης των δωρεών ύψους 500.300, που κατέθεσαν από τον περασμένο Απρίλιο περισσότεροι από 440 πολίτες και επιχειρήσεις στον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής Εκτάκτων Δαπανών για την αντιμετώπιση του Covid-19, για την προμήθεια 10 ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τα ασθενοφόρα θα αγοραστούν από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που θα διαβιβάσει το ΕΚΑΒ και θα παραδοθούν στον Υπουργό Υγείας, για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη της χώρα  εξαιτίας της πανδημίας.

Από ένα ασθενοφόρο θα διατεθεί σε καθεμία από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ενώ από δύο ασθενοφόρα θα λάβουν οι τρεις μεγαλύτερες ΥΠΕ,  Αττικής, Θεσσαλίας  και Στερεάς Ελλάδος και Μακεδονίας.

 Αποζημιώσεις απολυμένων και πλέον συνταξιούχων της ΕΛΒΟ

Άλλη ρύθμιση της τροπολογίας προβλέπει την καταβολή, από το Υπουργείο Οικονομικών,

των κατά το νόμο αποζημιώσεων των απολυμένων και εν συνεχεία συνταξιοδοτούμενων  πρώην εργαζομένων  της υπό εκκαθάριση Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων ΑΕ (ΕΛΒΟ ΑΕ).

Παράλληλα, επικαιροποιείται δια της τροπολογίας η έννοια των δαπανών λειτουργίας της επιχείρησης, που λαμβάνονται υπόψη και αφαιρούνται ως έξοδα διαχείρισης, πριν από τη σύνταξη του πίνακα κατάταξης των πιστωτών από τον ειδικό διαχειριστή. Στις εν λόγω δαπάνες προστίθενται εφεξής και όλες οι γένει αδιακρίτως φύσεως και αιτίας απαιτήσεις κι αποζημιώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση εργασίας. 

Πηγή: skai.gr