Ουραγός η Ελλάδα στην προστασία του περιβάλλοντος

Την ανάληψη δράσης για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η χώρα μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο που προβλέπει το πρωτόκολλο του Κιότο για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Εξάλλου, η ελληνική πλευρά δεν καταβάλλει προσπάθειες για απεξάρτησή της από το λιγνίτη, η χρήση του οποίου - κυρίως από τη ΔΕΗ - ευθύνεται για τις εκπομπές τουλάχιστον 43 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Μεγάλα βήματα θα πρέπει να γίνουν και για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας, ώστε να αρχίσει σταδιακά η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση των καθαρών πηγών ενέργειας στην Ελλάδα καλύπτει το 11,1% της παραγωγής και το ποσοστό θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το 2010.
Οικονομικό κραχ λόγω υπερθέρμανσης
Τα ανησυχητικά μηνύματα για το περιβάλλον επιτείνουν οι προειδοποιήσεις του διακεκριμένου οικονομολόγου Νίκολας Στέρνς, σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 20%, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η έκθεση του οικονομολόγου αναφέρει ότι εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, 200 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν πρόσφυγες στις χώρες τους λόγω ξηρασίας και πλημμυρών. Παράλληλα, το 40 % των ειδών της άγριας φύσης θα εξαφανιστούν, ενώ τα αποθέματα πόσιμου νερού θα λιγοστέψουν επικίνδυνα.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και ζήτησε να υπάρξει κοινή δράση. Αν και δήλωσε πως θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να συμβεί αυτό, προέβλεψε ότι θα συμβεί κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών.
Τουρκία - ΗΠΑ
Την πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατέχει η Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματολογικές αλλαγές.
Με βάση μετρήσεις που έγιναν το διάστημα 1990 - 2004, το ποσοστό αύξησης της Τουρκίας ανέρχεται στο 72,6%, ενώ ακολουθούν η Ισπανία με 49%, η Πορτογαλία με 41%, ο Καναδάς και η Ελλάδα με 26,6% και η Αυστραλία με 25,1%.
Στις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπής των συγκεκριμένων αερίων την πρωτιά κατέχει η Λιθουανία με 60,4% και ακολουθούν η Λετονία με 58,5%, η Ουκρανία με 55,3%, η Εσθονία με 51%, η Βουλγαρία με 49%, η Λευκορωσία και η Ρουμανία με 41% και η Ρωσία με 32%.
Παράλληλα οι ΗΠΑ είναι η χώρα που εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων. Συγκεκριμένα, το 1990 εξέπεμψαν 6.103,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και το 2004 η ποσότητα ανήλθε στους 7.067,6 τη στιγμή που η συνολική ποσότητα της εκπομπής στην Ευρώπη από 4.252,5 τόνους το 1990, μειώθηκε στους 4.228 τόνους, το 2004.
Πηγή: skai.gr