Ώρες αγωνίας στον Έβρο - Συναγερμός στη Βουλγαρία

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 500.000 στρέμματα κατά μήκος του ποταμού έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και 70 σπίτια στα Λάβαρα, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στη Βύσσα, καθώς υποχώρησε το ένα από τα δύο αναχώματα με αποτέλεσμα να απειλούνται περίπου 700 σπίτια.
Λόγω των πλημμυρών, οι συρμοί του ΟΣΕ φτάνουν μόνο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ στην Εγνατία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί για περίπου δύο χιλιόμετρα, στη θέση Καστανιές.
Η σημερινή ημέρα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την περιοχή, καθώς λόγω των πλημμυρών που πλήττουν τη γειτονική Βουλγαρία, αναμένονται τεράστιοι όγκοι νερού μέσω του ποταμού Αρδα. Στην Ορεστιάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βουλγαρίας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται, από χθες, εννέα δήμοι της Βουλγαρίας λόγω των προβλημάτων, τα οποία έχουν δημιουργήσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν τα φαινόμενα και τις αμέσως επόμενες ημέρες. Οι μεγάλες ποσότητες νερού - λόγω της βροχής και του χιονιού - προκάλεσαν σε αρκετές περιοχές καθίζηση του εδάφους, γεωργικές καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ αρκετά οικόσιτα ζώα παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα αναχωρήσει για τον Έβρο και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.
Πηγή: skai.gr