«Ναυμαχία» στην ακτοπλοΐα για τη ΣΣΕ των ναυτεργατών

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης άνοιξε στην ακτοπλοΐα, με αφορμή τη συμφωνία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας 2010 και 2011 που προβλέπουν αύξηση στις απολαβές των ναυτεργατών 1,5% και 1% αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) Απόστολος Βεντούρης, με επιστολή του προς τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη, του ζητά να μη προχωρήσει στην έγκριση των δύο συλλογικών συμβάσεων και προειδοποιεί με προσφυγή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια. Τονίζει επίσης ότι ο ΣΕΕΝ δεν εκπροσωπεί την κρουαζιέρα ούτε και την ακτοπλοΐα.

Στην επιστολή του ο κ. Βεντούρης παρατηρεί ότι «η ΣΣΕ 2010 με τους συγκεκριμένους όρους υπογράφεται σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι υφίστανται μειώσεις των αποδοχών τους και κατάργηση των επιδομάτων τους».

«Την ίδια στιγμή», επισημαίνει, «οι Έλληνες ναυτεργάτες με την αμέριστη βοήθεια του υπουργείου απολαμβάνουν σκανδαλωδώς ένα ειδικό εργασιακό καθεστώς το οποίο συνίσταται στην χορήγηση αυξήσεων μισθών όχι μόνον για το μέλλον αλλά και αναδρομικά».

Σημειώνεται πως ΣΕΕΝ και ΠΝΟ αναμένουν τώρα την επικύρωση της συμφωνίας από τον κ. Διαμαντίδη, προκειμένου να ισχύσει σε όλες τις επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας, κάτι για το οποίο είχε δεσμευθεί ο ίδιος με επιστολή του προς το ΣΕΕΝ κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαήμερης απεργίας της ΠΝΟ.

Εξάλλου, όταν θα υπογραφούν από τον υπουργό οι δύο συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτεργατών, βάσει του νόμου είναι υποχρεωμένες να τις εφαρμόσουν όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων ακτοπλόων, οι οποίοι επικαλούνται ζημιές και άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις εισηγμένες στο χρηματιστήρια ακτοπλοϊκές εταιρείες ΑΝΕΚ, ATTIKA GROUP, ΜΙΝΩΙΚΕΣ και ΝΕΛ εμφάνισαν το 2010 συνολικά ζημιές 218,6 εκατ. ευρώ έναντι 21,6 εκατ. ευρώ το 2009. Πρόσφατα από την Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας αποχώρησε, καθώς διαφώνησε με τη συμφωνία ΣΕΕΝ - ΠΝΟ, η ακτοπλοϊκή εταιρεία Aegean speed lines.
Πηγή: skai.gr