Μεγάλο Αφιέρωμα ευαισθητοποίησης στα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία ΑμεΑ οργανώνει το 7ο AegeanDocs

Φέτος, για τέταρτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός «AegeanDocs», φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα. Το θέμα του αφιερώματος φέτος είναι «Άτομα με Αναπηρία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:


• Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της
χώρας,

• Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της
ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,

• Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και

• Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Με πέντε διεθνείς ταινίες, εκ των οποίων 3 σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, οργανώνεται το αφιέρωμα προβολών και συζητήσεων με κοινό θέμα «Άτομα με Αναπηρία». 

Οι ταινίες για τα « Άτομα με Αναπηρία» αναδεικνύουν τα δικαιώματα των αναπήρων στην πρόσβαση των σε πολιτιστικά μνημεία, δείχνουν τη δύναμη της θέλησης αυτών των ανθρώπων, ακόμα και ξεπερνώντας προβλήματα όρασης, να δείχνουν ένα φωτεινό μέλλον στους συνανθρώπους τους, δείχνουν επίσης στο κοινό πρότυπα κέντρα αποκατάστασης αναπήρων. 

Η ενότητα αυτή «Άτομα με Αναπηρία». υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 
Οι προβολές των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις αίθουσες σε άτομα με ειδικές ανάγκες - ΑμεΑ.

Α. Ταινίες  1ης  προβολής στο ελληνικό κοινό:

1. Castle to Castle (40 min) Emmanuel Marre, Βέλγιο/Γαλλία

Γαλλία, Παρίσι στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου. Ο 25χονος Pierre είναι υπότροφος σε φημισμένη σχολή στο Παρίσι και φιλοξενείται από την 75χτονη Francine η οποία είναι καθηλωμένη στην αναπηρική της καρέκλα.
Μαζί παρακολουθούν αμήχανα μια προεκλογική διαμάχη εντελώς διαφορετική από όσο ήξεραν μέχρι τώρα. Οι δυο τους έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις αλλά και διαφορετική κοινωνική καταγωγή. Ωστόσο τους έχει ενώσει η ζωή. Ο Pierre φροντίζει την Francine και εκείνη προσπαθεί να γαληνέψει το ανήσυχο πνεύμα του νέου. 

2. Peter Plan (74 min), Jean Castejon Gilabert, Ισπανία

Ο Peter μένει εδώ και πολλά χρόνια σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό τα Πυρηναία της Αραγονίας. Είναι τυφλός, έχει απαρνηθεί τα όποια πλεονεκτήματα προσφέρει μία πόλη σε κάποιον που δεν βλέπει και  επιβιώνει χάρη στην τέχνη του, την ροκ μουσική. Πρόσφατα πέτυχε να  ηχογραφήσει το τελευταίο του άλμπουμ και παρά τη χαρά που δοκίμασε νοιώθει την ατμόσφαιρα αυτού του μικρού χωριού να τον πιέζει και να τον επηρεάζει. Οι αναμνήσεις στοιχειώνουν μέσα του και νοιώθει ότι κάτι θα αναδυθεί από την κοιλάδα που απλώνεται μπροστά στο χωριό καθώς ο χρόνος τρέχει μέρα με  την μέρα, μήνα με το μήνα και η μια εποχή διαδέχεται την άλλη. Όμως για κείνον ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, προς τα πίσω, στις αναμνήσεις του.

3. A look from a wheelchair (82 min), Oleh Pavliuchenkov, Oυκρανία

Η ταινία καθρεφτίζει τη ματιά στον πολιτισμό ενός ανθρώπου που είναι καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα, του Mykola Podrezan . Μέσα από τα μάτια του Mykola οι θεατές διαπιστώνουν αν τα μεγάλα πολιτιστικά μνημεία της Ουκρανίας είναι προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα και αυτή είναι η δεύτερη γραμμή αφήγησης της ταινίας θα δούμε πως χάρη στην τεχνολογία τα άτομα με αναπηρία μπορούν να αισθανθούν και να απολαύσουν πολιτιστικά αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο.

Β.  Ταινίες – όχι 1ης προβολής στο ελληνικό κοινό:

1. Love & Sex & Rock’n Wheelchair (45 min), Sussana Wuestneck, Γερμανία

Η ταινία μας μιλάει για την ζωή με αναπηρία και το δικαίωμα των αναπήρων στον   έρωτα και την σεξουαλικότητα. Η Nicola, Stefan, Emanuel & Wiebke μοιράζονται την 
αναπηρία αλλά έχουν διαφορετικό κοινωνικό status. Όλοι τους αναζητούν την αγάπη και το δικαίωμα στον έρωτα. Παίρνουν μέρος σε ένα εργαστήριο για τον έρωτα και το σεξ ενός ινστιτούτου αυτοπροσδιορισμού και ψυχολογικής υποστήριξης αναπήρων  σε μια μικρή γερμανική πόλη. Στην ταινία παρακολουθούμε την συνάντησή τους στο εργαστήριο.

2.Watch Me (84 min(, Klara Van Es, Βέλγιο

Πώς 6 άτομα με αναπηρία παρουσιάζουν τον εαυτό τους, ο ένας στον άλλο και στο κοινό. Σε μια ποιητική ασπρόμαυρη ταινία, κοιτάζουμε μέσα στα μάτια των Nadine, Sofie, Sam, Quan, Mathias και Jessica, παρουσιάζουν το δικό τους κόσμο. Όλοι ζουν σε ένα κέντρο φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία. Ξεδιπλώνουν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια ενός έτους. Δείχνουν στους θεατές ότι είναι άνθρωποι που διεκδικούν πλήρως τα δικαιώματα τους στην κοινωνική αλλά και στην προσωπική τους ζωή.