Κύπρος: Βίντεο από τα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη στην Πύλα - Διεθνής καταδίκη για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε μέλη του ΟΗΕ

Εκσκαφείς που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχή μεταξύ του κατεχόμενου Άρσους και του δικοινοτικού χωριού Πύλα, σπρώχνουν οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη 

Βίντεο από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, όπου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε μέλη του ΟΗΕ, άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, κυκλοφόρησαν στο Facebook.

Όπως φαίνεται στο πιο κάτω βίντεο, δύο εκσκαφείς που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχή μεταξύ του κατεχόμενου Άρσους και του δικοινοτικού χωριού Πύλα, σπρώχνουν οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προκαλώντας ζημιές στα οχήματα.

Την επίθεση καταδίκασαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η κυπριακή κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ η ίδια η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έκανε λόγο για «σοβαρό έγκλημα».

Διαβάστε ακόμα: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη για τα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολίτη Κύπρου, άνδρες των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνθηκαν προς την περιοχή ώστε να μπλοκάρουν τις εργασίες για επέκταση/βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου Άρσους και του δικοινοτικού χωριού Πύλα, οι οποίες συνιστούν παράβαση του στάτους κβο. Εκεί δημιουργήθηκε ένταση με ομάδες Τουρκυπρίων να επιτίθενται ενάντια τους και να τους χτυπούν, προκαλώντας ζημιές και σε οχήματα του ΟΗΕ.

Αθήνα: "Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις"
Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων  εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας, τονίζει το ΥΠΕΞ.

«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας» σημειώνεται.

«Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει η Αθήνα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Λευκωσία: "Απαράδεκτη επίθεση"
Πρόκειται για απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

"Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών", επισημαίνει ο κ. Λετυμπιώτης.

 Καταδίκη και από Σαρλ Μισέλ  - Διπλωματικές ενέργειες για την αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών

Η επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

«Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τουρκοκυπριακό προσωπικό στην Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Σε επαφή με Χριστοδουλίδη, παρακολουθώ στενά την κατάσταση και καλώ για ειρήνη στην περιοχή» αναφέρει στο μηνυμά του ο πρόεδρος του Ευωπαϊκού Συμβουλίου. 

Πηγή: skai.gr