Στην ανοσιακή απόκριση που παρουσιάζουν τα παιδιά κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η ίδια  επεσήμανε ότι η διάρκεια των αντισωμάτων σε αυτά ξεπερνά τους 6 μήνες, τόσο μετά τον εμβολιασμό αλλά και μετά την νόσηση. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό nature immunology.

Με βάση την ίδια μελέτη, όπως είπε προκύπτει διαφορά στην κλινική προβολή της νόσου στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες

Συγκεκριμένα η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά έναντι του ιού ήταν παρόμοια με αυτήν των ενηλίκων ωστόσο η κυτταρική ανοσία ήταν διπλάσια .

Τα παιδιά, σημείωσε, διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς οργανισμούς στην αντιμετώποιση του covid που πιθανως να ερμηνεύει την ηπιότερη λοίμωξη

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εγκύων υπογράμμισε πως ανήκουν σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου, λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την κύηση, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σπέυσουν να εμβολιαστούν, υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου. «Eίναι λάθος να φοβούνται τα εμβόλια και να μην εμβολιάζονται, καθώς οι παρενέργειες για τις ίδιες αλλά κυρίως για το έμβρυο είναι σημαντικές από τον ιό».

 Αναφερόμενη σε νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ που έγιναν μεταξύ του 2000 και του 2021 και εξέτασαν τα ελλιποβαρή και πρόωρα βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ή όχι των εγκύων που τα κυοφορούσανε, τόνισε ότι η επίπτωση όσον αφορά την προωρότητα και τα ελλιποβαρή βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ήταν η ίδια σε εμβολισμένες και μη εγκύους.

Αυτό σημαίνει όπως είπε ότι «ένθερμα πλέον το CDC συστήνει τον εμβολιασμό στις εγκύους που κυοφορούν αλλά και σε αυτές που πρόκειται να κυοφορήσουν» ως ασφαλή.

Επίσης αναφερόμενη σε άλλη μελέτη από τη Σκωτία είπε ότι αυτή δείχνει πως ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει σημαντικά την μητέρα και το νεογνό καθώς η λοίμωξη covid 19 σε ορισμένες περιπτώσεις δοκιμάζει την υγεία και των δύο.

Κάνοντας μία αναφορά, στο τέλος της τοποθέτησης της, για το μέλλον της πανδημίας, η ίδια είπε ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει αδυναμία προβλέψεων γι' αυτό ζητούν από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιάζονται».

 Η πλημμελής εμβολιαστική κάλυψη παρατείνει την πανδημία κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη της εισαγωγής στο νοσοκομείο της βαριάς νόσησης αλλά και του θανάτου.

Ιδίως για την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν τον κορονοϊό και εικοσαπλάσια να νοσήσουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όπως φάνηκε με την Όμικρον τα εμβόλια δεν μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση κάποιου.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις