Καταστροφικές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν οι καταιγίδες, που πλήττουν από το βράδυ του Σαββάτου πολλές περιοχές της χώρας με τις μεγαλύτερες ζημιές να παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Μακεδονία, η πρόσβαση προς Καβάλα και Ασπροβάλτα είναι αδύνατη, λόγω κατάρρευσης γέφυρας στο Μόδι, ενώ λόγω κατολισθήσεων έχει κλείσει και ο δρόμος ανάμεσα στη Μικρή και Μεγάλη Βόλβη. Στη Χαλκιδική, πλημμύρισαν σπίτια και άνθρωποι κινδύνευσαν από τα νερά ορμητικών χειμάρρων, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν στην Ολυμπιάδα, στην Απολλωνία και στο Μελισσουργό, όπου υπερχείλισε αρδευτικό φράγμα με αποτέλεσμα τα νερά να κατακλύσουν πολλά σπίτια και να εγκλωβιστούν πολλοί κάτοικοι. Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης για τον απεγκλωβισμό κατοίκων πραγματοποιήθηκε και στα Καλύβια, με τη συνδρομή δύο λέμβων και δύο ελικοπτέρων Super Puma. Στο Ναύπλιο, στήθηκε επιχείρηση διάσωσης, το βράδυ του Σαββάτου, όταν αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην αστυνομία πως ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε μαζί με τον οδηγό του σε ρέμα στον Αγιο Δημήτριο Αργολίδας. Νωρίς το πρωί της Κυριακής, εντοπίστηκε το αυτοκίνητο σε απόσταση 3 χλμ, χωρίς να βρεθεί ίχνος του οδηγού, που είναι κάτοικος της περιοχής.
Σύμφωνα, πάντως, με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κεντρικής Μακεδονίας κ. Πετανίδη, «δεν κινδυνεύει άμεσα κανένας κάτοικος των πληγέντων περιοχών». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ήδη μεγάλη δύναμη πυροσβεστών έχει επέμβει σε δεκάδες περιπτώσεις άντλησης υδάτων από σπίτια και καταστήματα.
Για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κληθεί δυνάμεις της πυροσβεστικής από πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι έχουν στείλει συνολικά 37 οχήματα και 105 άντρες.
Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός
Προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση σημειώθηκαν και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως τα Ανω Λιόσια και τον Κορυδαλλό όπου δρόμοι, σπίτια και καταστήματα πλημμύρησαν, ενώ λόγω της βροχής καθυστέρησε για περίπου μία ώρα η έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας-Νορβηγίας, στο στάδιο Καραϊσκάκη.
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι νομαρχίες και οι δήμοι σε όλη τη χώρα καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.
Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών ο «Αλεξάνδρειος Δρόμος"
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις, είχαν επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, και στη διεξαγωγή ορισμένων αθλητικών διοργανώσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, όπως ο «Αλεξάνδρειος Δρόμος», στον οποίο απαγορεύθηκε η συμμετοχή των απλών πολιτών. Πρόκειται για ανώμαλο δρόμο, μέσα στην πόλη, μήκους 5 χιλιομέτρων, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από το μητροπολιτικό δήμο. Πάντως, το αγώνισμα διεξήχθη με τη συμμετοχή μόνον έμπειρων δρομέων μεγάλων αποστάσεων, από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Πηγή: skai.gr