Καταδικάζουν την επίθεση στα Εξάρχεια Μπακογιάννης, Γερουλάνος, Ηλιόπουλος

Την επίθεση που δέχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης λιμενικοί στα Εξάρχεια, με δύο εξ αυτών τραυματίες, καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, Παύλος Γερουλάνος και Νάσος Ηλιόπουλος. Και οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι ζητούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στα Εξάρχεια, από τη δική του σκοπιά ο καθένας.
 
Ο υποψήφιος δήμαρχος με το συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά», Κώστας Μπακογιάννης, υπογραμμίζει ότι «επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και όλες οι δικαιολογίες για τα Εξάρχεια στέρεψαν, χρειάζεται εδώ και τώρα αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση». Ο κ. Μπακογιάννης επαναλαμβάνει την πρόταση του, για τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Ασφαλείας μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων, «πρωτίστως των δυνάμεων ασφαλείας και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, καθώς από τα τελευταία γεγονότα γίνεται φανερή όχι μόνο η πλήρης έλλειψη συντονισμού αλλά και η εξοργιστική αδιαφορία των αρχών της χώρας» τονίζει.

Ο Παύλος Γερουλάνος, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook και σε συνέχεια και της σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει στον Πρωθυπουργό πριν τέσσερις μήνες, διερωτάται , «ως πότε μια ολόκληρη ιστορική περιοχή θα αμαυρώνεται από θύλακες εγκληματικότητας που όλοι γνωρίζουν; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αναλάβει η Πολιτεία, με πρώτο τον Πρωθυπουργό, τις ευθύνες της και να συντονίσει ολοκληρωμένη προσπάθεια εμπέδωσης της ομαλότητας στην περιοχή; Πόσο ακόμα θα κλείνουμε τα αυτιά μας στις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων;».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γερουλάνος καλεί τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει « τώρα αμέσως» , κοινή σύσκεψη όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου με την αστυνομία, τους φορείς πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος και του μαύρου χρήματος, του δημάρχου και των υποψηφίων δημάρχων, για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη δρομολόγηση άμεσων ενεργειών στην περιοχή. «Το φωνάζω μήνες τώρα: μόνο αν ακούσουμε τους Εξαρχειώτες, μόνο αν καθίσουν όλοι οι αρμόδιοι σε ένα τραπέζι και δεν σηκωθούν μέχρι να καταλήξουν σε πλαίσιο άμεσων ενεργειών, θα βρεθεί σοβαρή λύση με συνέπεια και συνέχεια στο πρόβλημα. Ως τότε, οι όποιες επιτυχίες θα είναι πρόσκαιρες και η Πολιτεία θα διασύρεται μόνιμα, την ώρα που ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύουν. Ως εδώ. Κύριε Πρωθυπουργέ, αναλάβετε τις ευθύνες σας», υπογραμμίζει.

Από πλευράς του, ο υποψήφιος δήμαρχος, με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, ζητεί να μη υπάρχει « καμία ανοχή στις μαφίες». Σε ανακοίνωση του τονίζει ότι, η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων όσων ζουν και εργάζονται στην πόλη και η επίθεση αυτή «καθιστά επιτακτική την αναγκαιότητα της αποφασιστικής σύγκρουσης με τις μαφιόζικες και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Μία σύγκρουση που κατά τη γνώμη μου πρέπει να εκκινεί από την πηγή του προβλήματος -εννοώ τα σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται στη διακίνηση των ναρκωτικών- και απολήγει στις τοπικές μαφίες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές γειτονιές της πόλης. Εγκληματικές ενέργειες και παραβατικές συμπεριφορές υποβαθμίζουν μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, οδηγούν στη φυγή των κατοίκων και ανοίγουν το πεδίο σε κερδοσκοπικές δραστηριότητες του real-estate». Επίσης σημειώνει ότι «ο Δήμος Αθηναίων έχει ευθύνη για την εγκατάλειψη ολόκληρων γειτονιών, όπως και για τα Εξάρχεια. Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, να παρεμβαίνει ουσιαστικά βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας προκειμένου να εξαλείφει την ανασφάλεια και τον φόβο που μπορεί να αισθάνονται οι κάτοικοι. Μια πόλη με φοβισμένους ανθρώπους δεν μπορεί να είναι μια δημοκρατική πόλη. Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές».