Η τραγική κατάσταση των ζώων εργασίας

Της Σταματίνας Σταματάκου

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες υποσιτισμένων αλόγων άμαξας στην Αίγινα. Πριν από λίγο καιρό ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, Ιπποθεσις κοινοποίησε ανάλογες φωτογραφίες αλόγων άμαξας στην Κηφισιά. Ενώ στο παρελθόν προσπάθησε να βοηθήσει ένα άλογο στην Αμμουλιανή που έσερνε όλη μέρα μια πλατφόρμα γεμάτη τουρίστες και αποσκευές. 

Η χειρότερη εικόνα μας ήρθε πριν μία εβδομάδα από το Ναύπλιο μέσω της ιστοσελίδας, σύμφωνα με την οποία ένα άλογο κατέρρευσε (σίγουρα όχι από ευζωία) το έσυραν στην άκρη του δρόμου, δεν κάλεσαν κτηνίατρο και αστυνομία, ενώ  όταν κατάφερε να σηκωθεί συνέχισαν να το χρησιμοποιούν για εργασία. 

Μια από τις πλέον ανήθικες συμπεριφορές που δυστυχώς όπως μας ενημερώνει το συγκεκριμένο σωματείο είναι πάγια τακτική για συγκεκριμένους αμαξάδες στο Ναύπλιο. Άλογα που τους φορούν κουβερτάκια για να μην φαίνονται οι πληγές και τα κόκκαλα τους, άλογα που δουλεύουν ακατάπαυστα, άλογα των οποίων την ζωή δεν σέβονται ούτε οι ιδιοκτήτες τους ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες. 

Το σωματείο Ιππόθεσις κατέθεσε γραπτή καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου και με τα στοιχεία που έχει θα απαιτήσει την τιμωρία των υπεύθυνων και την φροντίδα του ιπποειδούς. 

Παράλληλα, έχει ήδη καταθέσει γραπτώς προτάσεις ώστε να εναρμονιστεί το ΥΠΑΑΤ, η Αστυνομία που εξετάζει τους υποψήφιους αμαξάδες  και οι Δήμοι που δίνουν την άδεια στους ιδιοκτήτες ιπποειδών εργασίας,  με την κοινοτική νομοθεσία και τα πρωτόκολλα ευζωίας ώστε να σταματήσει η κακοποίηση τους. 

Είναι ειλικρινά παράδοξο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων έχει εκπρόσωπο στο ΥΠΑΑΤ. Το σωματείο αναρωτιέται για ποιο λόγο…

Όλα αυτά τα άλογα είναι ευρύτερα γνωστό με ποια φορτηγά απομακρύνονται όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα. 

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι του αλόγου που κατέρρευσε την προηγούμενη εβδομάδα και έχει τραβηχτεί τέλη Αυγούστου από ανθρώπους που τους έκανε τεράστια εντύπωση η αδυναμία του. 
 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ζώα