Φλωρίδης: Βραχιολάκι αντί για περιοριστικούς όρους - Κοινωφελής εργασία με 5 κλικ στην ψηφιακή πλατφόρμα

Ο δικαστής θα μπορεί να επιβάλει βραχιολάκι αντί για τους περιοριστικούς όρους - Με ποινές έως και δύο χρόνια, θα μπορεί ο καταδικασμένος να αιτηθεί την ένταξή του σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Με βραχιολάκι και κοινωφελή εργασία ενισχύει την «οπλοθήκη» του το υπουργείο Δικαιοσύνης, αξιοποιώντας την τεχνολογία και τις διόδους που αυτή προσφέρει.

Κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα λειτουργήσει, ο υπουργόις Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε ότι οι περιοριστικοί όροι θα «αντικατασταθούν» από το βταχιολάκι, ενώ θα εφαρμοστεί και η κοινωφελής εργασία, που θα ισχύσει παράλληλα με τον νέο ποινικό κώδικα, θα αφορά τουλάχιστον 1.500 θέσεις απασχόλησης για καταδικασμένους σε ποινές έως 2χρονια.

Όπως παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αλλά και ο υφυπουργός, Ιωάννης Μπούγας, μέσα από 5 κλικ θα δίνεται η δυνατότητα στους καταδικασθέντες έως δύο χρόνια να μπορούν να εκτίουν μέρος της ποινής τους παρέχοντας κοινωφελή εργασία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά της παραβίασης περιοριστικών όρων, όπως το θέμα της θανάσιμης καταδίωξης στον Ασπρόπυργο και είπε ότι σχεδιάζεται η αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με βραχιολάκι. Θα μπορεί δηλαδή να αποφασίζει ο δικαστής αν θα χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για τη διασφάλιση της παρουσίας του υπόδικου για κάποια εγκλήματα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φλωρίδης: 

«Αυτό που σε πρώτη φάση θα γίνει είναι να οργανωθεί καλύτερα το θεσμικό πλαίσιο και να εφαρμοστεί ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Θα πάμε σε διεύρυνση αυτού του μέτρου, το οποίο νομίζω θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Βραχιολάκι».

Ο Ιωάννης Μπούγας τόνισε από την πλευρά του:

«Σε περίπτωση δε που αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς η κοινωφελής εργασία, ειδοποιείται αμέσως ο εισαγγελέας εκτέλεσης της ποινής, ο οποίος μπορεί να ανακαλέσει το ευεργέτημα της παροχής κοινωφελούς εργασίας και να διατάξει την πραγματική έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης».

Πηγή: skai.gr