Τριαντόπουλος για Θεσσαλία: Ξεκινούν οι πληρωμές στους πληγέντες την επόμενη εβδομάδα - 300 κτίρια επικίνδυνα για χρήση

41 τα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 91 λοίμωξης του αναπνευστικού και 3 τα νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία

Ξεκινούν οι πληρωμές στους πληγέντες την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος αναφορικά με την κατάσταση στη Θεσσαλία.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι οριστικοποιημένες αιτήσεις στην πλατφόρμα αρωγής είναι 24.184 και πως 300 κτίρια μετά τους ελέγχους και τις αυτοψίες έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα για χρήση (κόκκινα), 300 κτιρια ακατάλληλα για χρήση (κίτρινα) και 600 είναι πράσινα δηλαδή κατάλληλα για χρήση.

«Καταγράφονται ζημιές και ανάγκες που δεν έχουν σχέση με προηγούμενα φαινόμενα, όπως ο 'Ιανός', που είχε πλήξει τη Θεσσαλία.. Οι αυτοψίες και οι έλεγχοι των κλιμακίων της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού έργου, θα έχουν ξεπεράσει τις 16.500 σε περίπου 200 κοινότητες. Από αυτές, οι επανέλεγχοι των κτιρίων με δομικές ζημιές είναι περίπου 1.200, εκ των οποίων:

•          300 περίπου κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, ως «κόκκινα», όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί και το σπίτι πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου.

Και αυτό θα γίνει με τη στήριξη του κράτους, με τη στεγαστική συνδρομή.

•          300 περίπου κτίρια χαρακτηρίζονται προσωρινά – μέχρι δηλαδή να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση, ως «κίτρινα», όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Και αυτό, επίσης, θα γίνει με τη στήριξη του κράτους, με τη στεγαστική συνδρομή.

•          Και 600 περίπου κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, ως «πράσινα». Εκεί μπορούν να μείνουν οι πολίτες, επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.

Για τις περιπτώσεις που οι πολίτες δεν μπορούν – λόγω των ζημιών – να διαμείνουν στις οικίες τους, έχει ενεργοποιηθεί, το σχήμα της επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή, δήλωσε ο ίδιος και σημείωσε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενεργοποιείται ειδική πλατφόρμα για να υποβάλλουν οι δικαιούχοι το αίτημα τους για το επίδομα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος το εύρος της ζημιάς αποτυπώνεται και στις αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν υποβληθεί 24.184 οριστικοποιημένες αιτήσεις, αλλά και 4.834 προσωρινές αιτήσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε τέσσερα ζητήματα:

Το πρώτο όπως είπε αφορά την αυτοματοποιημένη διαδικασία, σε συγκεκριμένα χωριά που επλήγησαν σημαντικά, όπως προέκυψαν από το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Σε αυτά τα χωριά, προχώρησε μια διαδικασία εντοπισμού από τα στελέχη της ΑΑΔΕ με βάση τα καταχωρημένα στοιχεία στη φορολογική διοίκηση, ώστε να εντοπιστούν οι κάτοικοι των χωριών αυτών. Από όσους προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία εντοπισμού της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι έχουν λάβει την ενίσχυση που προβλέπεται. Εκκρεμεί μια ακόμα καταβολή που δρομολογείται να γίνει στις αρχές της άλλης εβδομάδας, σε περιοχές τόσο της Θεσσαλίας, όσο και της Στερεάς Ελλάδας.

Όσοι, λοιπόν, δεν προκύπτουν από τη διαδικασία εντοπισμού της ΑΑΔΕ, δεν δύναται να λάβουν αυτοματοποιημένα την ενίσχυση. Δηλαδή, σε ένα χωριό μπορεί κάποιοι, λίγοι, να μην έλαβαν ή δεν θα λάβουν την ενίσχυση, ενώ όλοι οι υπόλοιποι στο χωριό έλαβαν ή θα λάβουν.

Και γιατί συνέβη αυτό; Διότι, μεταξύ άλλων, μπορεί:

•          Να μην διέθεταν ή να μην είχαν υποβάλει, IBAN.

•          Να μην ήταν ευκρινώς καταχωρημένα τα στοιχεία της διεύθυνσης του ακινήτου.

•          Να μην ταυτιζόταν η διεύθυνση της κατοικίας στο Ε1 με τη διεύθυνση κατοικίας με βάση την παροχή ηλεκτροδότησης.

•          Να μην ήταν συμπληρωμένα τα στοιχεία της παροχής ηλεκτροδότησης ή να υπήρχαν ζητήματα με τον σχετικό αριθμό.

Δηλαδή, λόγω των ζητημάτων στα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί, δεν μπορούν να προκύψουν αυτόματα άλλοι πολίτες στα συγκεκριμένα χωριά.

Έτσι, οι πολίτες και των χωριών αυτών – αυτών που έχουν πληγεί σημαντικά – που δεν έχουν λάβει ή δεν θα λάβουν στις αρχές της άλλης εβδομάδας την ενίσχυση, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Όπως κάνουν οι πολίτες όλων των άλλων περιοχών.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά τη διαδικασία διασταυρώσεων των αιτήσεων που έχουν γίνει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει, με ταχύτητα, αλλά και προσοχή.

Από τις αρχές της άλλης εβδομάδας ξεκινούν σταδιακά οι πληρωμές, ανάλογα με την πορεία των διασταυρώσεων, στο έργο των οποίων έχει διατεθεί κάθε υπηρεσιακή δύναμη από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο όγκος είναι μεγάλος.

Η ανάγκη είναι μεγάλη, και εργαζόμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτή τη μεγάλη ανάγκη όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Οι χρόνοι με τους οποίους τρέχει το σχήμα δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Όπως, φυσικά, δεν συγκρίνεται και το εύρος και η έκταση της καταστροφής.

Όλοι όσοι δικαιούνται έλαβαν και θα λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση και στήριξη, σε χρόνους που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν.

Αυτό δεν είναι απλώς δέσμευση. Είναι η αποστολή μας. Και ερχόμαστε στο τρίτο ζήτημα που αφορά όσους επιδιώκουν – με αιτήσεις στην πλατφόρμα – να λάβουν ενίσχυση χωρίς να το δικαιούνται. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ότι η διαδικασία έχει τις δικλείδες εκείνες που δεν το επιτρέπει. Απλώς, δημιουργείται επιπλέον φόρτος στη διαδικασία διασταυρώσεων, σε βάρος των συμπολιτών μας που το δικαιούνται. Και, όπως έχουμε σημειώσει από την αρχή και προβλέπεται και στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι αφορούν και τα χωριά που έχουν ενταχθεί στην αυτόματη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, όσοι δεν δικαιούνται δεν θα λάβουν ή, σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, ποσά θα επιστραφούν – μετά τις διασταυρώσεις και τους συμψηφισμούς – ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Τέλος, το τέταρτο ζήτημα αφορά τη βοήθεια και συνεργασία με όλους τους πολίτες.

Ήδη στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας, η ΑΑΔΕ, όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης των πολιτών όσον αφορά την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Παράλληλα, λειτουργεί από την πρώτη στιγμή το Κέντρο Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, στο 213 133 1300, ενώ για θέματα που αφορούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο 213 162 1000»

«Όλοι μαζί συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με παρουσία στο πεδίο για να προχωρήσει η αποκατάσταση και η στήριξη το συντομότερο δυνατόν και είμαι πάντα αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε πως είναι σαράντα ένα είναι τα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 91 της λοίμωξης του αναπνευστικού και 3 τα νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην περιοχή της Θεσσαλίας. 

Ως προς τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που εντοπίστηκαν στις πληγείσες περιοχές, τα δύο αφορούν στην Καρδίτσα και το ένα τη Λάρισα.

Σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο 24ωρο προσήλθαν στις δομές Υγείας 1.262 άτομα και από τις προσελεύσεις αυτές, προέκυψαν 4 νέες νοσηλείες ασθενών με γαστρεντερικά προβλήματα και 8 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Λεπτοσπείρωση: Πώς μεταδίδεται - Τι να προσέξουν οι πολίτες - Τα συμπτώματα

Η κα. Αγαπηδάκη δήλωσε πως η λεπτόσπειρα μεταδίδεται από ούρα ή ιστούς από μολυσμένα ζώα, όπως είναι τα ποντίκια, τα τρωκτικά όταν έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή ανοικτή πληγή στο δέρμα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο τι να προσέξουν οι πολίτες και τα συμπτώματα νόσου.

Όπως ανέφερε οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν επαφή με μολυσμένα νερά όταν έχουν ανοιχτές πληγές και είναι σημαντικό να έχουν κατάλληλο ρουχισμό και υποδήματα, να αποφεύγουν να τρώμε αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά χωρίς να έχουν πλυθεί όπως θα έπρεπε από πλημμυρισμένες περιοχές, να προστατεύουν τα κατοικίδια μας από τις λάσπες.

Οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν έγκαιρα στις δομές υγείας με την πρώτη υποψία και τα πρώτα συμπτώματα, όπως είπε.

Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κεφαλαλγία, εξάνθημα, ακόμα και ίκτερο, εμετούς, διάρροιες και ερυθρότητα στους οφθαλμούς.

Δείτε την ενημέρωση:

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα μαθήματα στα σχολεία στη Θεσσαλία - Ποια θα μεταστεγαστούν 

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία, δύο εβδομάδες μετά την επίσημη έναρξη του σχολικού έτους, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η θεομηνία και στα σχολικά κτίρια. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας «σταδιακά ολοκληρώνεται ο έλεγχος των 1.034 σχολικών μονάδων, καθώς πρωταρχικό μέλημα είναι η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας. Με βάση τα έγγραφα των δήμων σχετικά με την καταλληλότητα και την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων ευθύνης τους, προβλήματα παρουσιάζονται σε 28 από τις συνολικά 1.034 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας (2,7%) και αφορούν 1.226 από τους συνολικά 90.181 μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας (1,36%).

Η λίστα που ακολουθεί μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις αποφάσεις των Δήμων. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κατάσταση έχει ως ακολούθως:

Α. Θα μεταστεγαστούν προσωρινά σε κτίρια σχολικών μονάδων στον ίδιο ή σε όμορους δήμους και σε πρωινή βάρδια (εκτός δύο περιπτώσεων όπου ρητώς αναφέρεται απογευματινή βάρδια) οι παρακάτω σχολικές μονάδες ή τάξεις σχολικών μονάδων:

σχολεια

σχολεια

σχολεια

Η  μεταφορά των μαθητών των παραπάνω σχολείων έχει προβλεφθεί και θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Β.Ακόμα, θα λειτουργήσει το «Ψηφιακό Σχολείο» για τους μαθητές όλων των βαθμίδων των χωριών Πουρί, Κισσός, Αγ. Δημήτριος και Ανήλιο του δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου της Μαγνησίας εξ’αιτίας δυσκολίων μετάβασης των μαθητών λόγω προβλημάτων του οδικού δικτύου.

Το ΥΠΑΙΘΑ εξασφάλισε και θα παραχωρηθούν στις σχολικές μονάδες tablets για να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω του ψηφιακού σχολείου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή των μαθημάτων θα σταλούν από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Γ.Οι μαθητές των οποίων οι οικογένειες έχουν μετακινηθεί λόγω των καταστροφικών συνεπειών της πλημμύρας, μπορούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε σχολείο της περιοχής που τώρα κατοικούν. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα αποστείλουν σχετικές οδηγίες στις Σχολικές Μονάδες. Είναι αυτονόητο πως οποιαδήποτε στιγμή καταστεί εφικτό να επιστρέψουν στον αρχικό τόπο κατοικίας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σχολική μονάδα.

Το ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους επιχειρούν να εξομαλύνουν όλα τα προβλήματα, ώστε να καταστήσουν εφικτή την ομαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με τη μέγιστη ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα:

Οι έλεγχοι, εκτός από τα σχολικά συγκροτήματα, επεκτείνονται στους δρόμους που οδηγούν από και προς αυτά, ενώ θα έχουν απομακρυνθεί έως τη Δευτέρα οι πιθανές εστίες μόλυνσης κοντά στα σχολεία.
Στις περιοχές όπου με βάση τις εκθέσεις των υγειονομικών αρχών υπάρχει προβληματισμός για την ποιότητα του νερού, υπάρχει μέριμνα ώστε να παρέχεται στους/ις μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς εμφιαλωμένο νερό.
Επίσης υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα παιδιά, όπου χρειάζεται, να έχουν στη διάθεσή τους μάσκες προστασίας για πάσα χρήση και αντισηπτικά.
Θα υπάρξει μέριμνα για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών εντός του τρέχοντος σχολικού έτους. Αρμόδιες είναι οι κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Το ΥΠΑΙΘΑ δρομολόγησε τις διαδικασίες για την άμεση αντικατάσταση του κατεστραμμένου εκπαιδευτικού υλικού και σχολικού εξοπλισμού.
Τα σχολεία θα ανοίξουν με τους δασκάλους και τους καθηγητές να είναι έτοιμοι να στηρίξουν μαθησιακά αλλά και ψυχολογικά τους μαθητές. Ήδη, ειδικοί επιστήμονες έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές ώστε να παρέχουν την βοήθεια τους, όπου αυτή χρειαστεί.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ έχει ήδη μεταβεί στην περιοχή, προκειμένου να συνδράμει στο να λυθούν τα τελευταία προβλήματα πριν από το πρώτο κουδούνι της χρονιάς για 90.181 μαθητές και τους 11.500 εκπαιδευτικούς. Το ΥΠΑΙΘΑ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκονται διαρκώς στη διάθεση της σχολικής κοινότητας με στόχο την απρόσκοπτη έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Θεσσαλία.

Πηγή: skai.gr