Δήμος Μεσολογγίου: Η αλήθεια για την Μαρίνα στο Μεσολόγγι

Ένα σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο στην Ι.Π. Μεσολογγίου, η Μαρίνα, παραμένει βαλτωμένο παρά τα 11 χρόνια που έχουν περάσει από την δημοπράτησή του. Στην πραγματικότητα το έργο αυτό ούτε έχει ολοκληρωθεί, ούτε δουλεύει.
Με ανακοίνωση του ο δήμος Μεσολογγίου επισημαίνει:

«Η νέα δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή θέλησε με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα να προσεγγίσει το θέμα. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ενημέρωση - συζήτηση για το μείζον αυτό θέμα, παραβρέθηκαν πολλοί φορείς και πολιτικοί παράγοντες και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον η τοπική κοινωνία.

Εκεί αναδείχθηκαν τα προβλήματα με τεχνοκρατική και νομική υποστήριξη και συγκεκριμένα αναδείχθηκε ότι :

•       Υπάρχει σοβαρή αμφισβήτηση για την νομιμότητα των συμβάσεων παραχώρησης.
•       Η εταιρεία «ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΑΕ» δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις. Από το 2009 δεν υλοποίησε το έργο ως όφειλε και αθετεί συστηματικά τις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στο Λιμενικό Ταμείο και στο Δημόσιο.
•       Η οικονομική θέση της είναι απογοητευτική, στα όρια της χρεωκοπίας με τα χρέη να ξεπερνούν τα 3 εκατ. € και να βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία δανεισμού από επίσημα πιστωτικά ιδρύματα.
•       Οι δύο εταίροι, που εκπροσωπούν το 95% των μετοχών, βρίσκονται σε μακροχρόνιες δικαστικές αντιδικίες με αξεπέραστες έχθρες.

Ως αποτέλεσμα η μόνη λύση που υπήρχε, δηλαδή η χρηματοδότησή της από τους εταίρους με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει σβήσει.

Ο νέος Δήμαρχος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Λύρος, ανέλαβε προσωπικά το θέμα και κράτησε ίσες αποστάσεις με γνώμονα την νομιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα να ξεμπλοκάρει το σημαντικό αυτό  αναπτυξιακό εργαλείο. Ο κ. Λύρος διαπίστωσε ταύτιση των απόψεων με την συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ιδίως σε ότι αφορά την προτεινόμενη λύση, η οποία τυγχάνει ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής. Κάτι τέτοιο πλέον περικλείεται σε μια πρόταση: Επαναδημοπράτηση του έργου από το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού. Τούτο επιτάσσει η εκπλήρωση του δημόσιου συμφέροντος όπου όλοι οι αιρετοί  πρέπει να προασπίζουν και να εγγυώνται στην κοινωνική τους λογοδοσία».

Πηγή: skai.gr