Αθάνατος: Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο παγκόσμιος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης (pics - vid)

Το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη έστειλε την Πέμπτη όλη η Ελλάδα, όλος ο κόσμος, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στην αγκαλιά της κρητικής γης στο Γαλατά Χανιών, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

Η εξόδιος ακολουθία ολοκληρώθηκε με τον αποχαιρετισμό της κόρης του μεγάλου μουσουργού Μαργαρίτας Θεοδωράκη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στα Χανιά και στη συνέχεια ξεκίνησε η πομπή πεζή για τη μεταφορά της σορού στο κοιμητήριο του Γαλατά.

ΑΜΠΕ 

Η πορεία προς το Κοιμητήριο πραγματοποιήθηκε σε βαθιά συγκινητική ατμόσφαιρα, καθώς ο αποχαιρετισμός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έγινε με τα ριζίτικα τραγούδια "τον αντρειωμένο μην τον κλαις" και "ο Διγενής ψυχομαχεί". Τη στιγμή που η σορός εισερχόταν στον χώρο του Κοιμητηρίου το πλήθος του κόσμου που είχε συγκεντρωθεί φώναζε "Αθάνατος"!

Στην τελευταία του διαδρομή προς το νεκροταφείο τον συνόδευε πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών φίλοι και συνεργάτες, παιδιά με κλαδιά ελιάς, κόσμος με τα τραγούδια του Μίκη στα χείλη και κρατώντας λουλούδια, κάτοικοι της περιοχής. Η τελετή της ταφής έγινε σε στενό κύκλο, μεταξύ των συγγενών του με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα, ενώ ο κόσμος φώναζε«Αθάνατος».
 


Νωρίτερα, η σορός είχε αναχωρήσει από τον Μητροπολιτικό Ναό Χανίων με πομπή αυτοκινήτων και με κατεύθυνση προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία. 


Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρισκόταν η οικογένειά του -και η κόρη του Μαργαρίτα που χθες ήταν απούσα από την τελετή αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη Αθηνών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας , ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αλέκα Παπαρήγα, η Σοφία Σακοράφα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Παύλος Πολάκης. 

 


Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Έξω από τον ναό, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, έπαιζε με την κιθάρα τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Επίσης, στον χώρο έξω από τη μητρόπολη παραμένουν φοιτητές από όλη την Κρήτη που τραγουδούν συνεχώς τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη.

 


Για λόγους που επιβάλουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο δημιουργού, όπως οι συγχωριανοί του, έχουν παραταχθεί περιμετρικά του ναού και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν -όπως είπαν- «έναν δικό τους άνθρωπο».

 

cretalive.gr - ΑΜΠΕ - ΣΚΑΪ - βίντεο: newshub.gr