Στον Γαλατά η σορός του Μίκη Θεοδωράκη -Η εξόδιος ακολουθία παρουσία πολιτειακής-πολιτικής ηγεσίας

Με πομπή αυτοκινήτων και με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα αναχώρησε στις 12.15 μ.μ. από τον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστατεί ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ παρίστανται ιεράρχες από όλη την Κρήτη.

Κατά την αναχώρηση της σορού από την Μητρόπολη πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο χειροκροτούσαν φωνάζοντας «αθάνατος», ενώ τραγουδούσαν συνθέσεις του εκλιπόντα. Παράλληλα πένθιμα παιάνιζε η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά Χανίων, βρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλέξης Τσίπρας και βουλευτές του νομού. Νωρίτερα έφτασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για να παραστεί νεκρώσιμη ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη. Οι Έλληνες σήμερα αποχαιρετούν «τον μεγάλο δημιουργό και αγωνιστή με το έργο του οποίου μεγάλωσαν οι δικές μας γενιές, οι οποίες θα μεταφέρουμε το μήνυμα του και στις επόμενες», ανέφερε συγκινημένος ο κ. Κουτσούμπας κατά την άφιξή του.

Ο κ. Κουτσούμπας αλλά και η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρηγα, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το σπίτι του.

Για το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωρακη στο Γαλατά Χανίων βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

Έξω από τον ναό, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, έπαιζε με την κιθάρα τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Επίσης, στον χώρο έξω από τη μητρόπολη παραμένουν φοιτητές από όλη την Κρήτη που τραγουδούν συνεχώς τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη.

Για λόγους που επιβάλουν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο δημιουργού, όπως οι συγχωριανοί του, έχουν παραταχθεί περιμετρικά του ναού και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν -όπως είπαν- «έναν δικό τους άνθρωπο».

Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σορός του μεγάλου Έλληνα συνθέτη θα μεταφερθεί στο κοιμητήριο του χωριού, προκειμένου να ταφεί δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ