Άρθρο-κόλαφος της Guardian για σπατάλες για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Άρθρο-καταπέλτη που κάνει λόγο για τεράστια σπατάλη πόρων στην Ελλάδα για τη στήριξη των προσφύγων δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ανεξάρτητου φορέα Refugees Deeply, από το 2015 έχουν εισρεύσει στη χώρα μας περίπου 803 εκατομμύρια δολάρια σε κρατική βοήθεια και ιδιωτικές δωρεές για το προσφυγικό.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει διατεθεί για τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών που έχουν παραμείνει στην Ελλάδα – όχι για το σύνολο όσων πέρασαν από τη χώρα μας – το ποσό των $803 εκατ. αναλογεί σε περίπου 14.088 δολάρια για κάθε άτομο που έλαβε βοήθεια.

Κατά κεφαλήν πρόκειται ίσως για το ακριβότερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην ιστορία, σημειώνει η «Guardian». Παρά τα ποσά αυτά, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε κέντρα όπως η Μόρια κατοικούσαν σε σκηνές όταν χιόνιζε το χειμώνα.

Ανώτερος αξιωματούχος που εμπλέκεται στα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας εκτίμησε ότι το 70% των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για τη στήριξη προσφύγων στη χώρα μας σπαταλήθηκε και δεν έχει πιάσει τόπο.

Μία από τις πηγές σπατάλης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται ότι είναι τα ανακριβή στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων που πραγματικά φιλοξενούνται στα κέντρα.

Παραδείγματος χάρη, έλεγχοι που έγιναν στη δομή του Ωραιόκαστρου κατέδειξαν ότι ενώ τα επίσημα ελληνικά στοιχεία έκαναν λόγο για 604 φιλοξενούμενους μετρήθηκαν μόνο 135 παρόντες.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε πως τα μέχρι τώρα έργα και ημέρες του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα συνεχίζουν να προσβάλλουν και να εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς.
 
Σχετικά με το δημοσίευμα λέει ότι αποτυπώνει με στοιχεία την θλιβερή πραγματικότητα και αναδεικνύει με αριθμούς το εύρος της κακοδιαχείρισης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι διαχειρίστηκε ως λάφυρο τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: skai.gr