Κλείσιμο

Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος των επιλογών άλλων

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος των επιλογών άλλων στην περιοχή» τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, θέτοντας εμμέσως εκ νέου θέμα χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για την Ελλάδα.

«Παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα, η κοινή γνώμη υπήρξε ευνοϊκή και υποστηρικτική απέναντι στους πρόσφυγες με τρόπο που συνάδει με τον πολιτισμό και τις αξίες μας. Οι Αρχές μας επέδειξαν ανθρωπιά, ενεργώντας συχνά υπό συνθήκες πίεσης, αλλά σεβόμενες πάντα το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες» τόνισε από το Λουξεμβούργο όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην υπουργική σύνοδο ΕΕ-Ασίας (ASEM).

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί απάντηση στην προσφυγική κρίση», εξήγησε ο υπουργός.

«Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να στηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, αλλά και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της Αιγύπτου. Η κρίση όμως δεν θα σταματήσει αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση και αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε τρεις προτεραιότητες.

«Πρώτον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στα σημεία αναχώρησης πριν από την είσοδο στην ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν. Δεύτερον, πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά και εγκαίρως τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί σχετικά με τη μετεγκατάσταση και, ταυτοχρόνως, να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού δίκαιου καταμερισμού των βαρών για την κατανομή βάσει αντικειμενικών κριτηρίων των αιτούντων ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη. Τρίτον, η επανεγκατάσταση από την Τουρκία, και πιθανόν από τις γειτονικές χώρες, πρέπει να αρχίσει άμεσα» σχολίασε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι προς αυτό το σκοπό, η Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει στην Αθήνα μια Διάσκεψη με θέμα τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή.

Στην παραδοχή ότι η ελληνική Πολιτεία αιφνιδιάστηκε στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, και ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνάμεις της, προέβη ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης για το Προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας και στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ότι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» τόνισε στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας.

Δραματική προειδοποίηση ότι η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει σύντομα τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της, απηύθυνε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας για την προσφυγική κρίση κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr