Στην αξιολόγηση του φθινοπώρου παραπέμπονται όλα τα μέτωπα για τα εργασιακά

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα υπό συζήτηση θέματα του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, μετά την πολύωρη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Γιάννη Βρούτση και της τριμερούς, που διήρκεσε πεντέμισι ώρες.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, έγινε μια περιγραφική συζήτηση που δεν είχε το χαρακτήρα αξιολόγησης, και όλα τα ζητήματα παραπέμπονται για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου.

Εκτενής συζήτηση έγινε για την ανεργία και τα προγράμματα που τρέχουν για την αντιμετώπιση της, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε και το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και το Ενιαίο Κέντρο Απονομής Σύνταξης.

Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε θέμα αύξησης των δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκε το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθη και η υποχρεωτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από 1η Ιανουαρίου του 2015, με στέλεχος του υπουργείου να διεκδικεί, υπό την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, το σύνολο της προνοιακής πολιτικής, παραδείγματος χάριν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και τις μετεγγραφές φοιτητών.

Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% μέχρι το τέλος του 2014, σε περίπτωση ταμειακής ισορροπίας.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας συνάντησης, χωρίς ωστόσο να έχει ορισθεί νέο ραντεβού.

Λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια.

Ο έλεγχος των δαπανών Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

«Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και συνεχίζει με συγκεκριμένη στρατηγική», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφορικά με τις αντιρρήσεις της τριμερούς στην επιδίωξη της Αθάνας για χαλάρωση της υπερφορολόγησης.
Πηγή: Χριστίνα Νικολαΐδου