Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Μητρόπολη Αθηνών η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Η τελετή ενθρόνισης έγινε παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και εκπροσώπων των ορθόδοξων Εκκλησιών καθώς και άλλων δογμάτων.

Στον επιβατήριο λόγο του ο κ. Ιερώνυμος έδωσε με σαφή τρόπο το στίγμα της αρχιεπισκοπίας του.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούν Εκκλησία και Πολιτεία, διατηρώντας τους διακριτούς ρόλους τους, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι καθήκον της Εκκλησίας είναι να διατυπώνει λόγο και όχι να αμφισβητεί τους θεσμούς και να λαμβάνει πολιτικές θέσεις.

Η Εκκλησία δεν δικαιούται να στρατεύεται σε μια ιδεολογία και πολιτική απέναντι σε άλλη, γιατί τότε δεν θα είναι Εκκλησία, αλλά μία παράταξη, πρόσθεσε ο κ. Ιερωνυμος.

Χρέος, παράλληλα, είπε, είναι ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουν χρέος να μαρτυρούν με αγωνία ότι η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους και αυτό επιτυχάνεται, όπως τόνισε, με έργα και όχι με λόγια. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η Εκκλησία δεν πρέπει να σιωπά στα προβλήματα των ανθρώπων.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφθασε στον καθεδρικό ναό Αθηνών πέντε λεπτά πριν από τις 11, όπου τον υποδέχθηκε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, του αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικά αγήματα, ενώ αντάλλαξε χειραψία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Πηγή: skai.gr