Αναφορά στον Άρειο Πάγο από το γηροκομείο Χανίων

Αναφορά στον Άρειο Πάγο από το γηροκομείο Χανίων

της Ιωάννας Μάνδρου

Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο δικηγόρος του γηροκομείου Χανίων, που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων και τους θανάτους πολλών τροφίμων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο δικηγόρος του γηροκομείου Νίκος Ρουσόπουλος ζήτησε την τήρηση του τεκμηρίου αθωότητας, πρότεινε προς εξέταση 50 μάρτυρες, συγγενείς ηλικιωμένων και άλλους, και ζήτησε να γίνει άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες σε βάρος του γηροκομείου δεν έχουν βάση.

Εξερχόμενος του ανωτάτου δικαστηρίου δέχθηκε ερωτήσεις για την υπό εξέλιξη έρευνα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τους 53 μάρτυρες υπάρχουν συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει;

-Βεβαίως, οι περισσότεροι είναι συγγενείς ηλικιωμένων που έχουν αποβιώσει, όπως έχω υποβάλει και το αίτημα στον αξιότιμο κύριο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που προΐσταται όλης της έρευνας, ούτως ώστε να καλέσει από τους 1.100 περίπου που είχαν φιλοξενηθεί και φιλοξενούνται και σήμερα στη μονάδα όποιον από αυτούς θέλει. Κανένα πρόβλημα, δηλαδή δεν μπορεί 5 άνθρωποι να σπιλώνουν τη φήμη όταν στο ίδιο συμβάν ήταν παρόντες άλλοι 1.095 και να μένουν στη σιωπή. Τώρα μιλούσα με Κρήτη, από τις 6 Μαΐου και μετά θα αρχίσει η κλήση δικών μας μαρτύρων στις προανακριτικές αρχές στα Χανιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτός από καταγγελίες πρώην εργαζομένων υπάρχουν και καταγγελίες συγγενών ηλικιωμένων, που όπως λένε αναγκάστηκαν να πάρουν τους δικούς τους ανθρώπους, γιατί έβλεπαν όλα αυτά. Τι απαντάτε;

-Αυτό θα φανεί, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, το πιστεύω απόλυτα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, γιατί δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός. Σίγουρα η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της όπως το πράττει πάντα και θα καλέσει αυτούς τους 53 ανθρώπους. Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι "εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν και καθόμουν και τον έβλεπα". Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν στην κοινή λογική.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επειδή λέτε ότι εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ο οίκος ευγηρίας, έχει ξανασυμβεί να υπάρχουν τόσοι θάνατοι;

-Το θέμα των θανάτων είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, διότι δεν έχω πρόσβαση στη δικογραφία, εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που έχουν δοθεί από το Δήμο Χανίων. Όλα τα υπόλοιπα νούμερα δεν τα γνωρίζω, γι' αυτό θεωρώ ότι μετά το Πάσχα που θα ξεκινήσει η εξέταση της δικής μας πλευράς, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Αλλά γι' αυτό που είμαι σίγουρος και έχω την πληροφόρηση είναι ότι τηρούνταν όλες οι διαδικασίες γιατί υπήρχαν και υλικό από κάμερες που έχει κατασχεθεί, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τα πάντα και ζητάμε και την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών να δούμε ποιος και τι απειλούσε και ποιος και τι εκβίαζε.