Χαμηλά ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 υποχώρησε τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως αναφέρεται την ανακοίνωση του ιδρύματος ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 72,9 μονάδες, ενώ η κρίση συνεχίζει να επηρεάζει καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις.

"Είναι προφανές ότι η κρίση η οποία πλήττει την παγκόσμια οικονομία με αιχμή το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η γενικευμένη αβεβαιότητα και η αδυναμία πρόβλεψης του μεγέθους και των επιπτώσεών της στην πραγματική οικονομία συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά καταναλωτές και επιχειρήσεις", επισημαίνει το ΙΟΒΕ στο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας Οκτωβρίου.

Και οι καταναλωτές είναι γενικά περισσότερο ευαίσθητοι στις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης να ενσωματώνει με έναν άμεσο τρόπο την αβεβαιότητα, συμπληρώνει το ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προβλέψεις για τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές είναι αρνητικές και πλέον φαίνεται να πλήττονται έντονα οι επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

"Ήδη τα πρώτα προβλήματα στο ελληνικό εμπόριο έχουν κάνει την εμφάνιση τους", δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Θεόδωρος Βάρδας, επέκρινε μέσω του ΣΚΑΪ τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν συμμετέχουν στο σχέδιο της κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr