Βουλγαρία - «Έκρηξη» ελληνικών επενδύσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2006

Τετραπλάσια σε σχέση με πέρυσι ήταν η αξία των άμεσων ελληνικών επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα της 31ης Ιουλίου του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.
Συγκεκριμένα, τα ελληνικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στη γείτονα έφτασαν στο εν λόγω διάστημα στα 109,4 εκατ. ευρώ, έναντι 28 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2005 και 181 εκατ. στο σύνολο της παρελθούσας χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 290%, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας.
Πάντως, όπως διευκρινίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα του γραφείου ΟΕΥ, «λόγω του σύντομου χρόνου, η αρμόδια Υπηρεσία Επενδύσεων, στην οποία απευθύνθηκε το γραφείο, δεν ήταν σε θέση να δώσει αναλυτικά στοιχεία, όσον αφορά το είδος των επενδύσεων, όπου κατευθύνθηκαν τα ελληνικά κεφάλαια».
Το ελληνικό μερίδιο στο σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων του διαστήματος αυτού ανήλθε στο 14,8%, σύμφωνα πάντα με το ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο έχει στη διάθεσή το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όμως, παρά την κατακόρυφη αύξηση του πρώτου τριμήνου, η Ελλάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία, μετά την Αυστρία (ποσοστό 25,8%), το Ηνωμένο Βασίλειο (22,6%) και την Ολλανδία (20,8%).
Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την γενική κατάταξη των χωρών για το διάστημα 1996-Ιούνιος 2006, όπου πρώτη παραμένει η Αυστρία με άμεσες επενδύσεις 2,330 δισ. ευρώ και ακολουθούν κατά σειρά η Ελλάδα (1,333 δισ. ευρώ), η Ολλανδία (924,1 εκατ.) και η Ιταλία (757,6 εκατ.). Η δε ποσοστιαία κατάταξη στο γενικό σύνολο (1996-α‹τρίμηνο 2006) διαμορφώνεται ως εξής: Αυστρία 19,6%, Ελλάδα 11,2%, Ολλανδία 7,8% και Ιταλία 6,4%.
"Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι, οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία, υλοποιώντας συνολικά το 61,4% των επενδύσεων του τριμήνου, αυξάνουν το μερίδιό τους στο σύνολο των ΑΞΕ. Το γεγονός αυτό επιτρέπει το συμπέρασμα ότι, όχι μόνο διασφαλίζουν την θέση τους, αλλά και ότι πλέον το θέμα «ξένες επενδύσεις στην Βουλγαρία» αποτελεί αντικείμενο ανταγωνισμού τριών-τεσσάρων χωρών, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται αδιαμφισβήτητα δεύτερη», υπογραμμίζεται στο σημείωμα, το οποίο υπογράφει ο σύμβουλος Α‹ Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, δρ. Δημήτρης Ζώμας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr