Σχεδόν έτοιμη η συμφωνία

Σχεδόν έτοιμη είναι η συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την Deutche Telekom για τον ΟΤΕ, καθώς εκτός απροόπτου, μέχρι την Τρίτη το σχέδιο της συμφωνίας περνά από τη διυπουργική επιτροπή και αμέσως μετά κατατίθεται στη Βουλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα βασικά σημεία στα οποία φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει οριστικά η κυβέρνηση και η Deutche Telekom είναι δύο.

Το πρώτο αφορά στις εξουσίες του μάνατζερ, οι οποίες θα είναι σχεδόν απόλυτες, ακόμα και για θέματα τιμολογιακής πολιτικής. Το δεύτερο είναι τα δικαιώματα που θα έχει ο πρόεδρος, ο οποίος θα μπορεί να προβάλλει βέτο στις αποφάσεις του μάνατζερ μόνο μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όσον αφορά το ποιοι θα καταλάβουν αυτές τις δύο επίζηλες θέσεις, η συμφωνία προβλέπει ότι η γερμανική πλευρά θα προτείνει τον μάνατζερ, δηλαδή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, και θα τον εγκρίνει το Ελληνικό Δημόσιο με δικαίωμα βέτο.

Το ακριβώς αντίστροφο θα συμβαίνει για τον ορισμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, τον οποίο θα προτείνει το Ελληνικό Δημόσιο και θα τον εγκρίνει η Deutche Telekom με δικαίωμα βέτο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι δικαίωμα βέτο σε θέματα διοίκησης θα μπορεί να κατατεθεί από τον πρόεδρο σε τρεις μόνο περιπτώσεις, οι οποίες θα αφορούν σε θέματα εθνικής ασφάλειας και ασφάλειας των επικοινωνιών, σε θέματα ονομασίας του ΟΤΕ και σε θέματα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού.

Ωστόσο, εκκρεμούν δύο βασικά θέματα, η μορφή του μάνατζμεντ και η τιμή της μετοχής, η οποία πάντως δεν θα είναι χαμηλότερη των 26 ευρώ.

Όλα αυτά θα συζητηθούν στις συναντήσεις των δύο πλευρών μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για να εγκρίνει τις τελικές αποφάσεις.
Πηγή: skai.gr