Στον αέρα το Eurogroup μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου με τους δανειστές

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται το κρίσιμο Eurogroup που σχεδιαζόταν για τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά τη συνάντηση των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποφάσισαν να διαβουλευτούν με τους προϊσταμένους τους προτού συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση πάνω στο πακέτο των επιπλέον μέτρων που οι πιστωτές ζητούν να νομοθετήσει προληπτικά η ελληνική κυβέρνηση.

Ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι οι επαφές με τους πιστωτές πιθανώς θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει απόψε τηλεδιάσκεψη των θεσμών με τους προϊστάμενούς τους προκείμενου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup.

Τα επιπλέον μέτρα, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν το βασικό «αγκάθι» για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και προϋπόθεση ώστε να συγκληθεί το Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Σε σχετική ερώτηση αν θα συγκεκριμενοποιηθεί νομοθετικά το πακέτο, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.

Η Αθήνα αντιτείνει ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων δεν συνάδει με το Σύνταγμα και το διεθνές νομικό σύστημα, και έχει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Το πακέτο των προληπτικών μέτρων είναι ουσιαστικά η χρυσή τομή που βρήκαν οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να γεφυρώσουν τις διαφωνίες μεταξύ τους όσον αφορά την επιτευξιμότητα των ελληνικών στόχων.
Πηγή: skai.gr