"Στην Cosco το κόστος της εθελουσίας"

Να πάει στην Cosco και όχι στα ασφαλιστικά ταμεία το κόστος της εθελουσίας στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, είπε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ενημέρωση της Επιτροπής για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις διαδικασίες του διαλόγου για το ασφαλιστικό προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί τον Απρίλιο αντί τον Ιούνιο που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα των πρόωρων συντάξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν γίνεται κάποιοι με σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη και άλλοι να παίρνουν σύνταξη στα 50 τους.

Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του υπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: "Δεν υπάρχει περίπτωση επιβάρυνσης των ταμείων από την κυβέρνηση αυτή. Τα ταμεία μας δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις. Και είμαι σαφής και συγκεκριμένος. Ας πληρώσουν οι Κινέζοι ό,τι είναι να πληρώσουν. Τα ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ".

Το θέμα της εθελούσιας εξόδου στον ΟΛΠ, έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά την ενημέρωση από τον κ. Λοβέρδο, της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Οι βουλευτές επεσήμαναν ότι η εθελουσία των εργαζομένων στον Οργανισμό θα κοστίσει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος είπε πως είναι αδιανόητο όταν το Ασφαλιστικό είναι υπό κατάρρευση να κάνουμε εθελούσια έξοδο, χαρακτηρίζοντας παράλογο το κόστος του προγράμματος.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης ανέφερε επίσης ότι δεν είναι δυνατό να ιδιωτικοποιείται μια εταιρεία και το κόστος να το πληρώνει η Ασφάλιση.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος από το ΛΑΟΣ τόνισε ότι το ασφαλιστικό καταρρέει και ρώτησε αν γίνεται δεκτό να δοθούν 85 εκατ. ευρώ για συνταξιοδότηση των λιμενεργατών κι ανθρώπων που εργάζονται 25 χρόνια.

Ενημέρωση Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος είπε "ναι" στην επίσπευση του χρονοδιαγράμματος κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει εφ όσον καταλήξει η όλη διαδικασία σε κοινώς αποδεκτή αναλογιστική μελέτη.

Τόνισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός έθεσε και το χρονοδιάγραμμα για κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής τον Απρίλιο και της νομοθέτησης τον Ιούνιο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ευχαρίστησε τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες που προσφέρουν την συναίνεσή τους και η οποία αφορά - όπως είπε - τρία κόμματα.

Αναφερόμενος δε στο ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε: "Η ωραία αφήγηση του προβλήματος δεν πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις και απόπειρα λύσης του προβλήματος; Εμείς έχουμε ξεκινήσει να προτείνουμε λύσεις, εσείς τι προτείνετε;".

Περιγράφοντας την κατάσταση ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ανέφερε πως η εισφοροδιαφυγή βρίσκεται σε επίπεδα - ρεκόρ: ο τελευταίος χρόνος θα κλείσει με εισφοροδιαφυγή στα μεγάλα Ταμεία της τάξης 25% με 40%. Πρόκειται για εισφορές που βεβαιώθηκαν και δεν εισπράττονται, εξήγησε και πρόσθεσε πως 38 στους 100 επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές. Μίλησε ακόμη για αύξηση, κατά 15% τον χρόνο, της υγειονομικής δαπάνης. "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε τις δαπάνες", είπε και πάντως αυτό δεν σημαίνει - όπως ξεκαθάρισε - ότι θα μειώσουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά θα περιορίσουμε την σπατάλη.

Ενημέρωσε ακόμη ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους εισπράχθηκαν μόλις 14 εκ. ευρώ επί συνόλου 370 εκ ευρώ τα οποία οφείλουν οι εταιρείες στα Ταμεία εποπτείας του υπουργείου Εργασίας.
Πηγή: skai.gr