S&P: Ύφεση 9% για την ελληνική οικονομία το 2020 λόγω πανδημίας- Ανάκαμψη από το 2021

Την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ-/Β και τη σταθερή προοπτική του αξιόχρεου επιβεβαίωσε για την Ελλάδα ο οίκος Standard and Poor's. Σε ανακοίνωσή του εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 9% το 2020 λόγω της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας, προτού ανακάμψει το 2021. Μάλιστα, ο οίκος προβλέπει ότι θα εμφανίσει σημαντική ανάκαμψη 6,8% το 2021, 5,5% το 2022 και 3,9% το 2023. 

Ο οίκος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά «μαξιλάρια» που στηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, τα οποία ενισχύθηκαν πρόσφατα από τη συμφωνία του Ιουλίου 2020 για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. «Η σταθερή προοπτική αντανακλά την άποψή μας ότι τα σημαντικά μαξιλάρια δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας αντισταθμίζουν τους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητά της που προέρχονται από τις δυσμενείς οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της πανδημίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, εκτιμά ότι ένα εμβόλιο ή μία αποτελεσματική θεραπεία για τον κορωνοϊό θα είναι ευρέως διαθέσιμα έως τα μέσα του 2021, προσθέτοντας την πρόβλεψή του ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα συνοδευτεί από τη σταθερή ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης και τη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ έως το 2022 που είναι ο ορίζοντας της ανάλυσής του. Ο οίκος σημειώνει ότι η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του 2020 λόγω της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της αποδοχής τους ως ενεχύρων από την ΕΚΤ, καθώς και λόγω της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, βάσει της οποίας η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19,3 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσουν και θα επιταχύνουν, κατά την άποψη του S&P την οικονομική ανάκαμψη και, αν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για περαιτέρω διαρθρωτικές βελτιώσεις της ελληνικής οικονομίας. Το αξιόχρεο της Ελλάδας περιορίζεται από το πολύ υψηλό εξωτερικό και δημόσιο χρέος της καθώς και από τη δύσκολη νομισματική μετάδοση, δεδομένων των υψηλών μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, σημειώνει ο οίκος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ