Το success story της νέας Softex: Στρατηγική επένδυση ύψους 99 εκατ. ευρώ - Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα που θέλουμε»

Σκοπός του επενδυτικού σχεδίου είναι η επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας με την απόκτηση σύγχρονων μηχανημάτων και ειδικότερα η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής πρωτογενούς χαρτιού «Tissue»

Μία νέα Εμβληματική Στρατηγική Επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 99 εκατ. ευρώ ενέκρινε, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο «Επέκταση Δυναμικότητας Βιομηχανικής Μονάδας Παραγωγής Προϊόντων Χάρτου», που αναμένεται να δημιουργήσει 51 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία «INTERTRADE HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΑΡΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.» που έχει εξαγοράσει το εμπορικό σήμα της Softex.

Κύρια δραστηριότητα της επένδυσης είναι η κατασκευή χαρτιού οικιακής χρήσης, χαρτιού υγείας και προϊόντων από χαρτί. Σκοπός του επενδυτικού σχεδίου είναι η επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας με την απόκτηση σύγχρονων μηχανημάτων και ειδικότερα η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής πρωτογενούς χαρτιού «Tissue», με χρήση ανακυκλούμενου χαρτιού. Η υλοποίηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου αποβλέπει στην παραγωγή του πρώτου Low Carbon Emission χαρτιού, το οποίο θα αποτελέσει με τη σειρά του την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέας γενιάς προϊόντων με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το επενδυτικό σχέδιο εντάσσεται στις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, η δε χρηματοδότηση του κινήτρου της ενίσχυσης δαπανών με τη μορφή επιχορήγησης θα προέλθει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
 
«Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε» 
 
Παρουσιάζοντας το success story της νέας Softex, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Η εταιρεία SOFTEX είναι ένα μέρος της ιστορίας της βιομηχανίας Ελλάδος. Το 2015, το εργοστάσιο της SOFTEX έκλεισε μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά και η εταιρεία είχε παύσει τη λειτουργία της. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που μία από τις πρώτες μου αποφάσεις ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήταν η ένταξη της επενδύσεως της εταιρείας "INTERTRADE", της εταιρείας που αγόρασε το σήμα της "SOFTEX", και η δημιουργία, την τριετία 2020-2023, της νέας μεγάλης μονάδας παραγωγής προϊόντων κατεργασμένου χάρτου στα Οινόφυτα. Της δημιουργίας μίας εταιρείας που ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια τζίρο το χρόνο, με πολύ μεγάλες εξαγωγές στο εξωτερικό, αλλά και με πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά.

Η συμπερίληψή της μετά τη χθεσινή μας απόφαση στις Εμβληματικές Επενδύσεις με τη δημιουργία νέας μεγάλης μονάδας στην ίδια περιοχή των Οινοφύτων, θα διπλασιάσει την παραγωγή, θα μηδενίσει το εμπορικό μας έλλειμμα στην κατηγορία του κατεργασμένου χάρτου στην Ελλάδα και θα αυξήσει παράλληλα τις εξαγωγές μας. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Η Ελλάδα των καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, του "brain gain" - πάρα πολλά στελέχη της εταιρείας αυτής επέστρεψαν από το εξωτερικό όπου είχαν φύγει τα περασμένα χρόνια και βρήκαν ξανά δουλειά στην Ελλάδα-, των εξαγωγών, της παραγωγής προτύπων και καινοτόμων προϊόντων. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης, σεβασμού του περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας. Την "Ελλάδα του μέλλοντος" είδαμε χθες με τον κ. Παπαθανάση κατά την επίσκεψη μας στην εταιρεία "INTERTRADE", στα Οινόφυτα και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς για αυτό».
 
Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Με την έγκριση άλλης μίας στρατηγικής επένδυσης, φτάνουμε αισίως τις 37 εγκεκριμένες στρατηγικές επενδύσεις κατά την τετραετή περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τις στρατηγικές επενδύσεις στην πατρίδα μας, δίνοντας έναν αέρα ανανέωσης και εμπιστοσύνης στην επενδυτική κοινότητα. Η συγκεκριμένη Εμβληματική στρατηγική επένδυση προωθεί την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, προάγει την καινοτομία και αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τρεις σημαντικές παράμετροι για την άνθιση των επενδύσεων στην χώρα μας».
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Μια παραγωγική, εξωστρεφής, Εμβληματική Στρατηγική Επένδυση, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 99 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, υλοποιείται με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το εθνικό πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για επιχειρήσεις με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη. Η ραγδαία αύξηση που καταγράφουν οι επενδύσεις στη χώρα μας, συγκριτικά με το 2018, είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που ακολουθούμε την τελευταία τετραετία. Και το "Ελλάδα 2.0" ενισχύει αυτή τη δυναμική, οδηγώντας σε μια "έκρηξη" επενδύσεων, από την οποία όσα έχουμε δει έως τώρα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου».

Το ιστορικό

Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1937 ως Αθηναϊκή Χαρτοποιία από την οικογένεια Κεφάλα (ιδιοκτήτρια μέχρι το 1984) και ήταν ηγέτης της αγοράς στην Ελλάδα. Στην ακμή της απασχολούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους και παρήγαγε δεκάδες χιλιάδες τόνους χαρτί. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970 άρχισαν να συσσωρεύονται ζημιές, με την εταιρία να στρέφεται στον δανεισμό. Λόγω χρεών δισεκατομμυρίων δραχμών σε τράπεζες, το 1984 η εταιρία εντάσσεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (Ο.Α.Ε.) που ανήκε στο δημόσιο. Τον Αύγουστο του 1994 το εργοστάσιο υπέστη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε τις μηχανές της και το εργοστάσιο.

Το 1999 η Softex βρέθηκε σε αδιέξοδο και, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης εταιριών ενταγμένων στον Ο.Α.Ε., πουλήθηκε στην κοινοπραξία New Co. Η κοινοπραξία αποτελούνταν από τον ιταλικό όμιλο Bolton, την αμερικάνικη επενδυτική εταιρία Goldman Sachs, τις αμερικανικές συμβουλευτικές εταιρίες Lochridge και Bain αλλά και τον κ. Paolo Forlin, ο οποίος ήταν για χρόνια πρόεδρος της αμερικάνικης χαρτοβιομηχανίας Scott Paper. Οι προσδοκίες για μεγάλα κέρδη στα οποία στόχευαν οι επενδυτές κατέρρευσαν γρήγορα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αποχωρήσουν. Το 2002 η Bolton ξεκινά ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αποκτά τον πλήρη έλεγχο των μετοχών, διορίζει νέο διευθύνοντα σύμβουλο και βάζει λουκέτο στο ζημιογόνο εργοστάσιο της Δράμας. Όμως μια νέα μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο του Βοτανικού το 2015 αλλά και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα από το 2009, οδήγησαν τη Softex σε κλείσιμο, με αποτέλεσμα 130 άνθρωποι να μείνουν άνεργοι.

Τον Οκτώβριο του 2016, η ελληνική βιομηχανία χαρτιού Intertrade Hellas εξαγόρασε το εμπορικό σήμα της Softex από τον όμιλο Bolton και, διατηρώντας 110 απο τις 130 θέσεις εργαζομένων, ίδρυσε την εταιρια Softex μονοπρόσωπη ΙΚΕ με αρχική διάρκεια 30 χρόνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ