Σινιάλο Ντράγκι για συνέχιση αλλά και αποκλιμάκωση της ποσοτικής χαλάρωσης

Σινιάλο πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επιμείνει στην υπερχαλαρή νομισματική πολιτική της, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστειλε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά – όσο η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως «ακόμα χρειάζεται ένας αξιοσημείωτος βαθμός» νομισματικής υποστήριξης ώστε ο πληθωρισμός να αυξηθεί και να σταθεροποιηθεί στα επιθυμητά επίπεδα. «Χρειαζόμαστε επιμονή στη νομισματική πολιτική μας», επισήμανε.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι κανονικά προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του 2017, όμως τυχόν επιμήκυνσή του ευνοεί την Ελλάδα καθώς παρατείνει την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα εντάξει εν τέλει τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές της.

Ο κ. Ντράγκι έχει αποσαφηνίσει πως η Ευρωτράπεζα δεν μπορεί να αξιολογήσει το ελληνικό χρέος έως ότου οι εταίροι συγκεκριμενοποιήσουν περαιτέρω επαρκή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που οι Ευρωπαίοι έχουν αναβάλει έως το τέλος του Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Όσον αφορά τις προσδοκίες των επενδυτών για σταδιακό τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι άφησε να εννοηθεί πως αυτό βρίσκεται στα χαρτιά, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα γίνει σταδιακά και «με προσοχή».

«Ενόσω η οικονομία παίρνει τα πάνω της θα πρέπει να προσαρμόζουμε σταδιακά τις παραμέτρους της πολιτικής μας, ώστε να διασφαλίσουμε πως η στήριξη [που προσφέρει η ΕΚΤ] θα συνοδεύει την ανάκαμψη», κατέληξε.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης