Πρεμιέρα από τα 61 λεπτά

Υποτονική ήταν η πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι καταναλωτές τηρούν – όπως φαίνεται στάση αναμονής, ενώ πολλά νοικοκυριά έχουν αποθέματα από πέρυσι.

Σε σχέση με πέρσι το πετρέλαιο πωλείται ακριβότερο κατά 19%, με την τιμή του να κυμαίνεται από 61 έως 63 λεπτά το λίτρο. Για μικρές ποσότητες η τιμή του λίτρου είναι αυξημένη κατά 2 με 3 λεπτά, ενώ στην επαρχία η τιμή του κινείται από 65 έως 68 λεπτά το λίτρο.

Ταυτόχρονα με τη διάθεση του πετρελαίου ξεκίνησαν και οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης και των νομαρχιών. Συνολικά βγήκαν στην αγορά 80 συνεργεία, τα οποία ελέγχουν αν υπάρχουν διαφορές στις ποσότητες πετρελαίου που δηλώνονται στα παραστατικά με αυτές που υπάρχουν στα βυτία.

Η διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε εντατικούς ελέγχους, προτρέπει τους καταναλωτές να φροντίσουν ώστε η παραλαβή να γίνεται από άνθρωπο που γνωρίζει τη διαδικασία.

• • Σύμφωνα με τις οδηγίες της νομαρχίας, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να γράφει στην θεωρημένη από την εφορία απόδειξη μεταξύ άλλων, τα λίτρα που κατέγραψε ο μετρητής του βυτίου, το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή που καταμετρήθηκε πριν και μετά την παράδοση, καθώς και την ώρα παράδοσης.

Εντατικοί έλεγχοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να πατάξει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ενώ έστειλε αυστηρό
Ο κ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα, όπως το επίδομα θέρμανσης, για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως εμπαιγμό τον ισχυρισμό της ότι επιδιώκει να χτυπήσει τα κυκλώματα λαθρεμπορίας και φοροδιαφυγής και πρότεινε να καταργηθούν όλοι οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα και να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Για την αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν ευθύνονται μόνο οι αυξημένες διεθνείς τιμές, αλλά και το κυβερνητικό 'αλαλούμ' με το πετρέλαιο θέρμανσης, η αισχροκέρδεια, η κερδοσκοπία και η ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

ΕΒΕΑ για καύσιμα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι θα πρέπει να επιδοτηθούν με το επίδομα θέρμανσης ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Μίχαλος επεσήμανε την θέση του Επιμελητηρίου ότι ο έλεγχος θα πρέπει να είναι αυστηρός στα διυλιστήρια και στα πρατήρια υγρών καυσίμων, με την επιβολή του μέτρου των ταμειακών μηχανών στη δεύτερη κατηγορία και την επιβολή ιχνηλατών σε ό,τι αφορά στα διυλιστήρια.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ του ενιαίου φόρου στα υγρά καύσιμα και υπέρ της άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Πηγή: skai.gr