Πενιχρές αυξήσεις στους συνταξιούχους

Αύξηση μικρότερη από ένα ευρώ τη μέρα θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Αφορά 1.400.000 συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Η υπουργός Απασχόλησης πρότεινε τη χορήγηση αύξησης από 2,6 έως 3% στους συνταξιούχους με αποδοχές μικρότερες των 800 ευρώ και 2% σε όσους παίρνουν περισσότερα.

Για το δημόσιο τομέα προβλέπεται εφάπαξ αύξηση 500 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και 300 για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχές.

Μετά την πρόταση Πετραλιά, στον ιδιωτικό τομέα οι αυξήσεις θα είναι 336 ευρώ το χρόνο για πάνω από 800 ευρώ και 202 για όσους παίρνουν λιγότερα.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Παπαθανασίου και της κα. Πετραλιά "η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την εισοδηματική πολιτική και την πολιτική συντάξεων για το 2009. Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 2606/1998, η πολιτική συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα είναι η ίδια με την πολιτική συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Αυτό φυσικά και θα ισχύσει. Χαιρόμαστε, όμως, γιατί ακόμη και αυτοί που μιλούσαν για 'ψίχουλα' όταν ανακοινώσαμε την πολιτική συντάξεων, τώρα αναγνωρίζουν ότι ενισχύουμε πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτές υποδεικνύουν τον πανικό και την προχειρότητα της κυβέρνησης η οποία-όπως είπε- προσπαθεί να διορθώσει ένα τεράστιο λάθος με ένα νέο.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή το πρωί οι συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά.
Πηγή: skai.gr